Hizb-ut-Tahrir: Vi vil ikke tvinges til at tage afstand fra attentat

Den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir opfordrer muslimer til at stå fast på de »islamiske værdier« og ikke lade sig presse til at tage afstand til terrorangrebene i København.

Arkivfoto. Det handler ikke om at tage afstand, men om at »sætte tingene i den rette kontekst«, lyder det fra Hizb-ut-Tahrir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det handler ikke om at tage afstand, men om at »sætte tingene i den rette kontekst«.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir efter weekendens terrorangreb i København, der kostede to mennesker livet.

»Det er useriøst at begrænse hele diskussionen af en så alvorlig sag til at handle om simpel afstandstagen eller retfærdiggørelse,« uddyber Hizb-ut-Tahrirs talsmand Junes Kock i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi accepterer ikke narrativet om, at alle herboende muslimer som udgangspunkt er skyldige, indtil de erklærer deres loyalitet til demokratiet og frihederne og dermed beviser det modsatte. Det er kvælende for debatten og alt for unuanceret,« siger Junes Kock.

Hvad er det for en »kontekst«, der efter jeres mening kan forklare weekendens hændelser i København?

»Nu er der ikke klarhed over motiv, og det kommer der heller aldrig, men når et enkelt individ udfører en handling i Danmark, og statsministeren beslutter sig for, at det er politisk motiveret - jamen hvad er det så for en politisk sammenhæng, handlingen finder sted i? Hvem har forårsaget eller bidraget til de omstændigheder, hvor mennesker bliver skubbet langt ud over frustrationens rand,« spørger Junes Kock og giver selv svaret:

»Dansk krigsdeltagelse i den muslimske del af verden, støtte til brutale torturregimer og ikke mindst gentagne krænkelser af muslimernes helligdomme - med politisk tilskyndelse og billigelse. Det handler ikke om retfærdiggørelse, men om forhold, der er afgørende for den diskussion af årsager, som de ansvarlige politikere for alt i verden vil undgå.«

Den islamistiske organisation frygter, at politikerne nu vil »overbyde« hinanden med stramninger i kølvandet på hændelserne, og at det vil sætte muslimer under pres.

»Uanset konkrete tiltag vil muslimerne blive afkrævet loyalitet til de sekulære værdier, man bekvemt har udset til at være angrebets mål. Her er vores korte budskab til muslimerne, at de skal holde fast i deres islamiske værdier og ikke bukke under for pres. Tanker må hvile på argumenter, ikke tvang,« lyder det fra Hizb-ut-Tahirs talsmand.

Hos Det Islamiske Trossamfund har man ikke kommentarer til meldingerne fra Hizb-ut-Tahrir.

»Det er ikke op til os at kommentere, hvad andre måtte mene,« siger talsmand for Det Islamiske Trossamfund Iram Shah og fortsætter:

»Uskyldige menneskeliv er gået tabt. Det er en kriminel person med en kriminel løbebane, der har udført det her, og derfor har vi sendt en pressemeddelelse ud, hvor vi sender vores dybeste sympati og medfølelse til ofrenes familie. Desuden har vi sendt et personligt brev til det jødiske samfund og til Københavns Politi, hvor vi har påskønnet deres indsats, men samtidig har vi bedt om at være opmærksomme på, at der kan ske en stigning i hadforbrydelser over for muslimer, og derfor er det vigtigt, at politiet tager det seriøst, hvis det skulle blive tilfældet og sørge for, at det også bliver adresseret,« siger Imran Shah.