Hizb ut-Tahrir tordner: Politikerne fører krig mod islam

»Vi bliver fremstillet som en femtekolonnevirksomhed, der er ude på at omstyrte det danske demokrati. Der er så langt væk fra virkeligheden som det kan være.«

Berlingske var med, da Hizb ut-Tahrir lørdag holdt møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag formiddag landede en mail i en af Berlingskes postkasser. Den var rettet til de danske medier, og lød således:

»På lørdag, den 12.3.16, afholder Hizb ut Tahrir Skandinavien sit ugentlige møde hvor vi denne gang sætter fokus på den seneste tids angreb på moskeer samt debat om islam, muslimer og shariah. I den forbindelse har vi fået en del henvendelser og vælger derfor, undtagelsesvis, at åbne mødet for medier.«

Forinden havde TV 2s omdiskuterede programserie »Moskeerne bag sløret« bragt både TV 2 og en række imamer i spotlyset. Imamerne er havnet der, fordi de i TV 2-programmerne foran et skjult kamera prædiker imod dansk lovgivning. Omvendt er programserien også blevet debatteret kritisk, efter at Radio24syv har fået fingre i en lydfil med den uredigerede samtale med TV 2s muldvarp og en imam fra Grimhøjmoskeen, da optagelsen har rejst en diskussion om, hvorvidt imam bliver fremstillet fair.

Der er ingen tvivl om, at Hizb ut-Tahrir i hvert fald ikke er tilfredse med »Moskeerne bag sløret«.

»Et kujonagtigt angreb imod Islam« kalder den religiøse bevægelse programserien på Facebook. Og medlem af Borgerrepræsentationen Lars Aslan Rasmussen (S) var forud for mødet bekymret for, hvad det ville bringe med sig. På Ekstra Bladets website luftede han tanker om, at det ville få konsekvenser for den danske presse.

»Jeg tror ikke, at det er noget fredeligt møde. De kommer ikke til at sidde i en studiekreds og skrive læserbreve - der bliver helt klart talt om snyd og bedrag fra pressens side, og det er klart, at det der er alvorligt,« udtaler Lars Aslan Rasmussen på eb.dk.

Mødet bliver holdt i Masjid Al-Faruq-moskéen i Heimdalsgade på Nørrebro. Det er kun for mænd.

»Det er okay - der er allerede kommet en kvinde ind,« siger en af mændene for moskeen, da han ser Berlingske kvindelige reporter.

Det viser sig, at den anden kvinde også er journalist, og at vi sammen med to fotografer udgør den fremmødte presse, der får anvist en plads på nogle stole bag en rød snor i et hjørne.

Hizb ut-Tahrirs medierepræsentant Junes Kock tager imod os. Han er en mand af mange ord. Han forklarer, at mødet kommer til at handle om, hvordan det muslimske mindretal skal forholde til både TV-dokumentaren og hele det politiske efterspil. Han giver udtryk for, at grøftegraveri hverken er til fordel for muslimerne eller det sekulære og demokratiske samfund. Han ridser forskellen på Hizb ut-Tahrir og andre muslimer op:

»Vi siger tingene som de er. Hvis du spørger mig, om jeg går ind for stening, så siger jeg ja. En anden ting er så, om det kan praktiseres.«

I næste åndedrag ryster han verbalt på hovedet af politikerne.

»Vi bliver fremstillet som en femtekolonnevirksomhed, der er ude på at omstyrte det danske demokrati. Der er så langt væk fra virkeligheden som det kan være,« sukker Junes Kock i pressehjørnet, før mødet går i gang for alvor.

Salen er næsten fuld, og et oplæg fra vicemedierepræsentant Elias Lamrabet åbner ballet. Han tordner. Mod politikerne og mod pressen, mens han igen og igen gør klart, at islam ikke kan gradbøjes. Han taler konsekvent om »dem« og »os«.

Det kondenserede budskab er, at politikerne fører krig mod islam, og at friheden til at tro og tænke som man lyster ikke gælder for muslimer.

»Hvordan kan samfundets og offentligheden vagthunde være tavse og magelige, mens de allermest grundlæggende principper, som deres samfund bygger på, er ved at blive undergravet af deres egne folkevalgte,« spørger Elias Lambaret og giver udtryk for, at både politikere og presse i de seneste 15 år har været forhippede på at fremstille islam som en sikkerhedstrussel mod de vestlige samfund og afkræve muslimer at tage afstand fra den ene del af islam efter den anden »for til gengæld at blive belønnet med den gyldne statscertificerede titel som moderat muslim«.

»Hvad med ministres og kongeliges besøg til torturregimer i Mellemøsten? Hvad med Ridderkorset og Dannebrogordenen, der blev givet til kongen af Bahrain? Jo, jo - det blev da omtalt i medierne, men hvor var den dybdeborende og insisterende journalistik?« spørger Elias Lambaret, som kun flygtigt berører indholdet i »Moskeerne bag sløret«, men bevægelsens nyhedsbrev giver heller ikke indtryk af, at indholdet har overrasket i Hizb ut-Tahrir. Her lyder det indledende:

»De seneste uger er der igen sket en intensivering i angreb på Islam og muslimer fra danske medier og politikere på tværs af det politiske landskab. Anledningen er denne gang en række programmer på TV2, som, med uhæderlige og lumske metoder, afslører mere om dette medies dagsorden og troværdighed end om de værdier, opfattelser og leveregler, som muslimer er overbeviste om og praktiserer.«