Hizb ut-Tahrir infiltrerer bestyrelse

Efter den omdiskuterede juletræssag i Egedalsvænge i Kokkedal, vækker det islamistiske flertal i beboerbestyrelse ny harme ved at lukke en 36 år gammel billardklub, hvor der drikkes øl. Det sker efter Hizb ut-Tahrir har 'vejledt' bestyrelsen.

Egedalsvænge i Kokkedal nord for København blev Danmarkskendt, da et muslimsk flertal i beboerbestyrelsen sidste år nedstemte den årlige juletræsfest samt juletræet på toppen af beboerbygningen. Træet kom op til sidst, men nu ulmer uroen igen blandt beboerne i det sociale boligbyggeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år kom det sociale boligbyggeri Egedalsvænge i Kokkedal nord for København på alles læber, da den muslimsk-dominerede bestyrelse besluttede at skrotte den årlige juletræsfest og det juletræ, som plejede at pryde beboerhuset. 

Nu ulmer uroen atter i Egedalsvænge, efter bestyrelsen har valgt at lukke flere beboerklubber. Deriblandt en 36 år gammel billardklub og klubben ‘Det gamle vaskeri’, hvor den lidt ældre generation fra Egedalsvænge mødes og spiller dart, laver håndarbejde og holder fællesspisninger. 

Lokalerne skal ‘bruges til andre formål’, hedder det sig i opsigelserne, men der står allerede to andre klublokaler tomme, bemærker formanden for billardklubben Monia Stoltz. Hun mener derimod, at klubberne opsiges, fordi klubbens aktiviteter ikke harmonerer med bestyrelsens værdier.

»Vi opfatter det simpelthen som diskrimination. Vi har været her i 36 år og aldrig fået en klage. Det her handler om, at der desværre ikke er plads til alle i Egedalsvænge. Vi er en klub, hvor vi spiller billard, hygger og drikker et par øl. Og det sidste er desværre nok ikke noget, alle bryder sig om. Vi har forsøgt at få et møde med bestyrelsen, men har intet hørt,« siger Monia Stoltz.

Sidste år kom det omdiskuterede juletræ op efter stor polemik og medieomtale, og der blev valgt en ny beboerbestyrelse. Men i sommer trak formanden sig og også Monia Stoltz, der sad i bestyrelsen. 

I weekenden kunne Frederiksborg Amtsavis fortælle, at Hizb ut-Tahrir har sat sig for bordenden i Egedalsvænge. At flere af kræfterne i den nuværende beboerbestyrelse har tætte bånd til den islamistiske, men politisk lovlige organisation. I dag bekræfter islamforsker Kirstine Sinclair, der har forsket i Hizb ut-Tahrir på Syddansk Universitet, at der er en forbindelse mellem beboerbestyrelsen i Egedalsvænge og Hizb ut-Tahrir.

»Jeg ved, at Hizb ut-Tahrir har været i dialog med bestyrelsen og vejledt bestyrelsen. Men hvorvidt der er bestyrelsesmedlemmer, der også er medlemmer af Hizb ut-Tahrir er ubekræftet,« siger Kirstine Sinclair, der i juni interviewede Hizb ut-Tahrirs formand Chadi Freigeh.

Tidligere på året opsagde beboerbestyrelsen aftaler med blandt andet 'Fredensborg Fædregruppe' og det sociale projekt ‘Kokkedal på vej’, der begge holdt til i et lokale på Egedalsvænge. I stedet oprettede bestyrelsen lektiecafé for børn fra 1. til 7. klasse, men som man kan se på Facebook, og som Frederiksborg Amtsavis dokumenterede det i weekenden, så har gruppens administrator tæt relation til Hizb ut-Tahrir og angiver bl.a., at han ‘gik på Hizb ut-Tahrir’.

Beboer Connie Arngrimsen, der er aktiv i beboerklubben ‘Det gamle vaskeri’, der 17. september modtog en opsigelse fra bestyrelsen, er nervøs for de nye kræfter i bestyrelsen.

»Jeg har boet her siden 1980, og de sidste par år er det kun gået ned ad bakke med samarbejdet mellem os. Skellet er blevet større, og senest har vi hørt, at de har søgt hjælp i Hizb ut-Tahrir med hensyn til, hvordan de skal gribe os an. De hører ikke hjemme her,« siger Connie Arngrimsen, der heller ikke forstår, at der ikke længere kan findes plads til ‘Det gamle vaskeri’.

»Der er syv udenlandske klubber heroppe i forvejen, så kan jeg ikke se, at de skal gå ind og røre vores to danske klubber,« siger Connie Arngrimsen.

I efteråret skal der atter være valg til afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge. Men formanden for den nu opsagte billardklub fortryder ikke, at hun i sommer kastede håndklædet i ringen og trådte ud af beboerbestyrelsen.

»Jeg trådte ud efter en hård tid, hvor jeg oplevede, at vi ikke længere kunne arbejde sammen på tværs. Værdiforskellene var simpelthen for store. Jeg vil gerne have et Egedalsvænge, hvor der er plads til alle,« siger Monia Stoltz.

Ved du noget om Egedalsvænge-sagen? Eller kender du til lignende problemer i andre boligområder? Send en mail til camt@berlingske.dk