Hizb ut-Tahrir-demo mod »islamofobisk stemning«

Demonstrationen i eftermiddag foran den amerikanske ambassade i København handler ikke kun om den omstridte film »Innocence of Muslims«, men derimod om en lang række af provokationer, fortæller Hizb ut-Tahrirs talsmand.

Den fredelige demonstration foran den amerikanske ambassade kommer i kølvandet på flere dages optøjer i den muslimske verden på grund af den islam-kritiske film »Innocence of Muslims«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den yderligtgående bevægelse i Danmark Hizb ut-Tahrir kalder søndag eftermiddag til protestforsamling foran den amerikanske ambassade i Købehavn under overskriften »Muhammad - vores profet, vores pligt«.

Demonstrationen kommer i kølvandet på flere dages optøjer i den muslimske verden på grund af den islam-kritiske film »Innocence of Muslims«.

Men Chadi Freigeh, talsmand for Hizb ut-Tahrir i Danmark, understreger, at demonstrationen netop ikke handler om et enkeltstående tilfælde, men om en lang række af provokationer, som muslimerne ifølge Freigeh har været vidner til.

- Om det er en film, afbrænding af Koranen eller Jyllands-Postens tegninger så mener vi, at samtlige af disse tilfælde er et resultat af en islamofobisk stemning, som primært skyldes de vestlige politikeres kurs, særligt i USA. Inden for det seneste årti har der været en intensiveret hetz mod islam og muslimer, og lige nu sker der et forsøg på at vaske hænder og løbe fra ansvaret. Derfor vælger vi at demonstrere foran den amerikanske ambassade, siger Chadi Freigeh til Berlingske Nyhedsbureau.

Demonstrationen i eftermiddag er et budskab om, at muslimerne ikke vil finde sig i den type politik.

- Vi har ikke interesse i at brænde hverken det amerikanske flag, den amerikanske ambassade eller den amerikanske ambassadør for den sags skyld. Det bliver en fredelig demonstration, lover talsmanden.

Den islamiske verden befinder sig i en kogende tilstand, forklarer han, og »man har simpelthen nået et punkt, hvor man ikke længere vil finde sig i provokationerne«.

Hizb ut-Tahrir vil ligeledes demonstrere mod, at politikere og medier - mener bevægelsen - nu forsøger at kriminalisere de reaktioner, der har været på filmen, mens de »bagatelliserer selve provokationen, som har udløst al balladen«.

- Filmen bliver nærmest blåstemplet under diverse påskud om ytringsfrihed. Den bliver reduceret til en enkelt mands ugerning, og det bliver nærmest gjort til et spørgsmål om, at muslimer er både uciviliserede og nærtagende, siger Chadi Freigeh.

Han mener ikke, det er et spørgsmål om, hvorvidt vesterlændinge forstår eller ikke forstår, hvorfor muslimer bliver så provokeret af en film, for kendsgerningen er, at det gør de, understreger han:

- Man har før set lignende reaktioner, så spørgsmålet er, hvorfor man så bliver ved med at provokere?

Demonstrationen finder sted foran den amerikanske ambassade i København klokken 14.30.