HIV er stadig omgærdet af uvidenhed

Mange danskere tror, at HIV kan smitte gennem kys eller et stik fra en myg. Uvidenheden ville falde, hvis bare de kendte en, der er smittet med sygdommen, lyder det fra AIDS-Fondet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods mange år med kampagner, undervisning i skolerne og medicinske landvindinger er mange danskere fortsat i tvivl om, hvordan HIV smitter.

De fleste er efterhånden med på, at sygdommen kan overføres ved ubeskyttet sex og gennem blod, men mange er usikre på, om de også kan blive smittet gennem kys, spyt eller et simpelt myggestik, viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for AIDS-Fondet i anledning af World Aids Day.

Men man kan hverken blive smittet gennem spyt eller myggestik, fastslår Henriette Laursen, der er direktør i AIDS-fondet. Hun peger på, at mange danskere frygter sygdommen helt uden grund.

- Lige så snart det bliver meget konkret, opstår der usikkerhed. Hvis man spørger, om folk vil spise i en kantine, hvor der arbejder en HIV-smittet kok, bliver de usikre. Der er en ubegrundet angst over for HIV. Folk tvivler på deres egen viden, forklarer hun.

Af undersøgelsen fremgår det, at hver femte af de adspurgte ville være nervøs ved at spise mad tilberedt af en HIV-smittet kok, mens næsten en ud af 10 helt ville holde sig væk fra en kantine med en HIV-smittet bag komfuret. Hele 55 procent af deltagerne i undersøgelsen kan heller ikke afvise, at der er en risiko for at blive smittet gennem spyt.

Tallene er udtryk for, at der stadig hersker mange fordomme og angst, når det gælder HIV. Derfor er brug for mere information om, hvordan det er at leve med sygdommen, fremhæver Henriette Laursen, som samtidig fastslår, at der er én særlig effektiv måde at komme uvidenheden til livs på.

- Det bedste ville være, hvis folk de lærte en HIV-smittet at kende. Fordomme og angst falder markant, når folk kender en, der er smittet. Men det er en catch 22 (et paradoks, red.), for den ubegrundede angst fører jo til fordomme - og det får HIV-smittede til at holde sig tilbage med at fortælle åbent om sygdommen, da de er bange for at blive vendt ryggen. Der er rigtig mange, der ikke engang har fortalt deres forældre om sygdommen - og så er det jo svært at få lov til at kende en HIV-smittet, forklarer hun.

AIDS-Fondets direktør fastslår samtidig, at oplysningskampagnerne hjælper, selvom der stadig hersker uvidenhed. Hun fremhæver, at der alene på et år er sket et pænt fald i antallet af danskere, som er bange for, at de kan blive smittet med HIV gennem spyt.

- Det er et langt, sejt træk at ændre danskernes opfattelse og viden om HIV. Der er nogle tegn på, at det går i den rigtige retning, men det er svært at ændre holdninger, som er banket fast af alvorlige billeder af død og ødelæggelse gennem 1980erne og 1990erne. I dag kan man sagtens leve et godt liv med HIV - hvis bare sygdommen bliver opdaget i tide, siger hun.

Lørdag den 1. december er det World AIDS Day verden over, og det markerer AIDS-Fondet i flere danske byer. Traditionen tro vil der blive tændt lys til minde om mennesker, der er døde af AIDS, i København, Aarhus og Aalborg.

Samtidig lancerer AIDS-Fondet kampagnen FOBIVÆK, der skal bekæmpe uvidenhed og fordomme omkring den frygtede sygdom. Kampagnen - der forklædes som en vaccine - skal via små doser oplysning give viden om, hvordan HIV smitter og ikke smitter.