Historisk TV-nedbrud ligner bevidst sabotage

Det omfattende nedbrud hos kabel-TV-selskabet YouSee var bevidst sabotage, siger TDC. En 51-årig mand er blevet anholdt, og TDC står tilbage med et forklaringsproblem, mener eksperter.

Det var et nedbrud på et af årets helt store TV-dage, det var lige før Dronningens nytårstale, og det var 1,2 million danskere, som stirrede magtesløse ind i en sort fjernsynsskærm. Og så var det en helt bevidst kriminel handling, der lå bag. Det meddelte TDC i går. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et nedbrud på et af årets helt store TV-dage, det var lige før Dronningens nytårstale, og det var 1,2 million danskere, som stirrede magtesløse ind i en sort fjernsynsskærm.

Og så var det en helt bevidst kriminel handling, der lå bag. Det meddelte TDC i går.

I fem dage har flere end 100 teknikere været på overarbejde for at opklare YouSees nedbrud, og i går morges var TDC så klar med en konklusion: Det var »en bevidst skadelig handling«, der ledte til nedbruddet.

»Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om Yousees setup og TV-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling,« forklarede TDCs koncernchef, Pernille Erenbjerg.

Klokken 10.00 torsdag fik politiet ved et møde med TDC overdraget sagsmateriale fra teleselskabets egen undersøgelse af sagen. På baggrund af de oplysninger kunne Københavns Politis Afdeling for Personfarlig Kriminalitet klokken 13.04 anholde en 51-årig dansk mand. Han er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 193 i henhold til omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg. Det fremgår af den paragraf, at en person, der på retsstridig måde fremkalder forstyrrelse i driften af fjernsynsanlæg, risikerer op til seks års fængsel.

Politiet ønsker ikke at uddybe, om den anholdte 51-årige mand har eller har haft et ansættelsesmæssigt forhold til YouSee.

Først i løbet af i går eftermiddag ville politiet påbegynde afhøringen af den 51-årige og tage stilling til, om der var grundlag for at lade ham fremstille i grundlovsforhør. Den 51-åriges hjem er blevet ransaget, og politiet oplyser, at man har sikret forskelligt teknisk udstyr, som nu skal undersøges.

Mistanken om angreb

Allerede under nedbruddet, der varede mere end et døgn, spekulerede de første sagkyndige i, at det kunne være et bevidst angreb.

En af dem var Peter Kruse, IT-sikkerhedsekspert hos CSIS, der fra begyndelsen hæftede sig ved, at det næsten var for »tykt«, at nedbruddet skete under Dronningens nytårstale.

»Det kan være en forbitret tidligere medarbejder, som sidder derhjemme og er vred. Der har været nedskæringer hos TDC, og nogle systemoperatører vil have den fornødne viden til at kunne gøre det her. Hævn kunne være et tænkeligt scenarie,« sagde han til Berlingske på et tidspunkt, da det endnu ikke var kommet frem, at den 51-årige var blevet anholdt.

»At slukke for Dronningens nytårstale er tæt på et politisk statement,« mener Peter Kruse.

Nedbruddet hos YouSee er historisk af omfang, og TV-udbyderen har været under intenst pres de seneste dage for at komme med svar på, hvad der kunne lede til de sorte skærme i hundredtusindvis af danske hjem. Undervejs har TDC måttet sende teknikere ud til 33 centraler og udskifte 300 bokse, der stod for distributionen af TV-signaler. Desuden har samtlige kunder modtaget en mail med en undskyldning og en underholdningspakke som plaster på såret.

Er TDCs sikkerhed god nok?

Angrebet synes samtidig at sætte spørgsmålstegn ved TDCs sikkerhedsprocedurer. Teleselskabet er landets største inden for både mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV. Og det forpligter, når det kommer til sikkerhed, siger John Strand, teleanalytiker og direktør for Strand Consult, der rådgiver teleselskaber verden over.

»Det er skræmmende, at man kan ramme en virksomhed som TDC så massivt. Vi skal huske, at TDC har ansvaret for noget meget vital infrastruktur,« siger han.

»TDC sidder på halvdelen af telemarkedet i Danmark, og de er en meget vital brik i den infrastruktur, der er så fundamental for vores samfund. Det her er ikke bare et angreb på YouSees kunder og infrastruktur. Det er et angreb på TDC og hele deres troværdighed,« siger John Strand.

IT-sikkerhedskonsulent Christian Panton aner også en principiel trussel ved nedbruddet.

»YouSees aktiviteter er blevet samlet fra en masse små kabeludbydere, og hvis systemerne er blevet konsolideret i den proces, vokser potentialet for, at flere services kan blive påvirket. Jo mere centraliseret det bliver, jo farligere bliver de her nedbrud. Der må man sige, at YouSee og TDC har en ret afgørende position i et sikkerhedsmæssigt perspektiv,« siger Christian Panton.

Det har ikke været muligt at få en reaktion fra TDC på kritikken. Men i et interview med TV 2 i går eftermiddag mere end indikerede koncernchef Pernille Erenbjerg, at det kan være svært at gardere sig mod interne angreb. Spørgsmålet lød, hvorvidt TDC føler sig sikker på, at systemerne kører igen. Hertil svarede hun:

»Ja, det er vi, og det var vi også før. Men det er klart, at selv om du låser din hoveddør, når du går hjemmefra om morgenen, så kan der være nogen, som har nøgler, og som af én eller anden årsag har lyst til at komme ind og lave hærværk.«