Historisk terrortiltale mod ROJ TV

Kurdiske ROJ TV blev i går tiltalt for at fremme terrororganisationen PKKs virksomhed. Det sker efter mere end fem års efterforskning af sagen, der har givet anledning til diplomatiske spændinger mellem Danmark og Tyrkiet.

»Mesopotamia Broadcast A/S, ME TV, Denge Mesopotamya, Roj TV« står der på det pudsede messingskilt midt på den smukt udskårne mahognidør til en herskabslejlighed i stueetagen på H. C. Andersens Boulevard i København.

Nogen - formentlig politiet - har inden for de sidste par timer boret en lås ud nederst i døren. To civilklædte betjente har båret fem stationære computere og fire flyttekasser med andre effekter ud fra lejligheden til en anonym, hvid kassevogn, der er parkeret lige uden for den palælignende ejendom.

Mere end fem års efterforskning af terroranklagerne mod den kurdiske TV-station ROJ TV, der sender fra hjertet af København, kulminerede i går med en tiltale for fremme af terror. En tiltale som blev fulgt af en ransagning af TV-stationens lokaler i den gamle herskabslejlighed skråt over for Glyptoteket i det indre København.

Diplomatiske spændinger

ROJ TV har siden dens etablering i Danmark i 2004 givet anledning til voldsomme diplomatiske spændinger mellem Danmark og Tyrkiet, og striden var tæt ved at koste tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen posten som NATOs generalsekretær. Både USA og Tyrkiet anser ROJ TV for at være propaganda-arm for og finansieret af den forbudte kurdiske oprørsbevægelse PKK. En forbindelse som ROJ TV hårdnakket har benægtet.

Berlingske Tidende har i de senere måneder kulegravet sagen mod ROJ TV og afsløret en stribe belastende oplysninger om TV-stationens forbindelser til PKK. Vi har blandt andet offentliggjort fotodokumentation for møder mellem topfolk i ROJ TV og PKK. Samtidig har vi offentliggjort en stribe belastende lydoptagelser - senest med offentliggørelsen af en lydfil, hvor den daværende ROJ-direktør Manouchehr Zonoozi bliver fyret af en PKK-udsending.

Alt sammen oplysninger, som Københavns Politi har været i besiddelse af siden april 2009, hvor en efterforsker har siddet alene med sagen.

»Sagen har ikke været prioriteret særlig højt, og den har uden tvivl trukket ud alt for længe. Det virker, som om at der har været en kortslutning mellem myndighederne og den politiske ledelse i denne her sag. Samtidig virker det helt underdimensioneret, at der kun har været sat en efterforsker af til sagen,« siger den anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra det svenske Forsvarsakademi.

Han vurderer, at den kommende retssag vil blive fulgt tæt af både allierede og terroreksperter over hele verden.

»Det er historisk, at der på denne her måde bliver rejst en terrortiltale mod et medie - i hvert fald i Europa. Det kommer til at være en retssag, der vil blive fulgt nøje med i fra omverdenen,« siger Magnus Ranstorp.

Flere fadæser

I sagen mod ROJ TV har de danske myndigheder begået en række fadæser. Blandt andet har Civilstyrelsen i en redegørelse erkendt at have lavet en række fejl i sagsbehandlingen af et milliontilskud til ROJ TV. De mange fejl i sagen, der har været en medvirkende faktor til at trække den ud i fem år, får nu Rigsadvokaten til at varsle en evaluering af hele forløbet.

»Jeg forventer, at evalueringen giver os en god forklaring på, hvorfor det har taget så lang tid, og evalueringen må gælde alle instanser - politi, Civilstyrelsen og anklagemyndigheden. Der er sket fejl på alle niveauer, og i sidste ende er det regeringen, som har fejlet,« siger Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup:

»Sagen har jo vist, at det danske terrorberedskab er hullet som en si. Vi må håbe, at andre lande vil tage terrortrusler mod Danmark mere alvorligt, end vi har taget terrortrusler mod vores NATO-partner Tyrkiet.

Tyrkiets ambassadør i Danmark, Berki Dibek, er meget tilfreds med gårsdagens beslutning om at tiltale ROJ TV:

»Jeg har tillid til, at det danske retssystem finder ROJ TV skyldige i at fremme terror, for der er tale om en terrororganisation. ROJ TV er en del af PKK, som har dræbt tusinder af mennesker i Tyrkiet.«

Indenfor i ROJ TVs kontorlejlighed er der helt mennesketomt, og udover den ødelagte lås bærer stedet ikke præg af, at TV-stationen nu er tiltalt efter en af straffelovens hårdeste paragraffer.

Indtil videre sender ROJ TV ufortrødent videre. Udsendelserne bliver produceret i Belgien, mens der i Danmark kun er en sendetilladelse og administration. Kun en eventuel dom til TV-stationen vil stoppe udsendelserne.

Ingen fra ROJ TV har ønsket at kommentere sagen.