Historisk retssag truer fondsbørs

TDC-aktionærer, der gik glip af milliarder i optakten til Danmarks største virksomhedshandel, kan skrive retshistorie. Dansk Aktionærforening er klar til at føre sagen på aktionærernes vegne.

Tidligere TDC-aktionærer kan have milliarder til gode hos Københavns Fondsbørs. Flere eksperter vurderer over for Berlingske Tidende, at fondsbørsens blåstempling af mangelfuld information fra TDCs side kan ende i retten. Aktionærerne er tilsammen gået glip af en gevinst på op mod seks mia. kr. på at sælge for tidligt i optakten til Danmarks største virksomhedshandel nogensinde.

»Københavns Fondsbørs er en privat virksomhed underlagt samme erstatningsansvar som alle andre private virksomheder. Har de truffet en afgørelse, der ifølge myndighederne efterfølgende er blevet betegnet som forkert, og som har ført til et brud på et børsnoteret selskabs informationsforpligtelse, kan et sagsanlæg mod fondsbørsen ikke udelukkes,« siger Nis Jul Clausen, professor i børsret ved Syddansk Universitet.

Muligheden for retssager åbner sig, efter at Berlingske Tidende mandag afslørede en hidtil hemmeligholdt afgørelse i Fondsrådet. Her vurderer rådet, at TDC ved at tie om forhandlinger og informere mangelfuldt i fondsbørsmeddelelser, overtrådte loven.

Hos Dansk Aktionærforening følger man sagen tæt. Den hollandske søsterforening har netop vundet en retssag mod Shell, der fortiede, at selskabets oliereserver var lavere end tidligere oplyst. Det kostede Shell 352 mio. dollar til aktionærer, der havde købt aktien for dyrt.

»Er der aktionærer, der føler sig snydt i TDC-sagen, og som ønsker, at vi går ind, er vi klar til at se på det. Skal aktiemarkedet fungere, må alle følge spillets regler,« siger Claus Silvferberg, direktør i Dansk Aktionærforening.

Selv om det er to år siden, at TDC blev solgt, er det ikke nødvendigvis for sent at føre en sag. Jesper Lau Hansen, professor og børsretsekspert ved Københavns Universitet siger: »Da det ikke har været kendt, at TDC-sagen – i hvert fald ifølge Fondsrådet – indebar en ulovlighed, så kan det være undskyldeligt, at man først nu gør sit krav gældende. Det minder om Hafnia-sagen, der viste, at det er muligt at rejse sådanne sager en rum tid efter.«

Hos Københavns Fondsbørs afviser senior vice president Erik Bruun Hansen sagen.

»Jeg mener ikke, der er noget grundlag for erstatningsansvar,« siger han.