Historisk nedtur for dansk eksport

Danmarks eksport er ved at kollapse. DI forudser, at eksporten i år vil falde med 100 mia. kr. Det vil trække ledigheden op med stor fart.

En livsnerve for dansk økonomi – den store eksport af varer og serviceydelser – er på vej mod sit værste år nogensinde siden Anden Verdenskrig. Mere end 100 milliarder kroner kan salget af danske varer til andre lande falde med i år, vurderer flere eksperter.

Det svarer til en nedgang på mere end 10 pct. og vil sammen med den matte udvikling i danskernes lyst til at bruge penge sende ledigheden hastigt i vejret, så den mere end fordobles til over 120.000 personer ved udgangen af i år.

»Vi har aldrig før set noget lignende. I hvert fald ikke på denne side af Anden Verdenskrig. Den form for recession, vi ser i verdensøkonomien lige nu, er helt enestående og rammer dansk eksport umanerlig hårdt,« siger cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI, Organisation for erhvervslivet.

Vurderingen kommer ovenpå, at eksporten i de sidste tre måneder af 2008 faldt med 8,5 procent i forhold til kvartalet før. Stort set ingen brancher herhjemme går fri af den alvorlige nedgang. Selv salget af fødevarer er ramt.

»Eksport af landbrugsvarer mærker nu også den økonomiske afmatning. Samtidig er de store kursfald på især det britiske pund, men også den svenske og norske krone, med til at gøre danske varer dyrere på disse markeder,« siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrugsrådet.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, mener, at dansk eksport er ude i, hvad han kalder »en enestående strid modvind«. Også han venter et dyk i både solgte mængder og priser på samme tid.

»Det rammer alle bredt, men luksusvarer, byggematerialer og underleverancer til biler og andre forbrugsvarer er særlig udsatte. Alle vores store markeder er bremset særdeles hårdt op,« siger han.