Historisk matchfixingsag skal for retten

Der er nu rejst tiltale i den første sag nogensinde om aftalt spil i dansk professionel fodbold. Matchfixing­ omtales som den største trussel mod sporten siden doping. Retssagen vil blive fulgt intenst.

Politiet har tiltalt den 27-årige MT for at have været involveret i matchfixing. Udover MT er fem andre sigtede i sagen, fire af dem er tidligere fodboldspillere i Hvidovre IF. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet mener, at beviserne i Danmarks første sag om matchfixing i professionel fodbold er så belastende, at man nu rejser tiltale mod en 27-årig mand, MT. MT var indtil for få uger siden politiets kronvidne i en sag om aftalt spil i fodbold, men da Berlingske beskrev sagen, trak han sin tilståelse tilbage og nægtede sig skyldig.

Advokaturchef Per Justesen bekræfter, at MT ikke længere er sigtet, men nu tiltalt i sagen:

»Nu er der rejst tiltale, og så har jeg ikke flere kommentarer,« siger han.

MT står tiltalt for at arrangere udfaldet af to 1. divisionskampe og spille penge på nederlag til Hvidovre i efteråret 2010. Ud over MT er fem andre sigtede i sagen. Fire af de sigtede er tidligere fodboldspillere i Hvidovre IF. Der gælder navneforbud for både MT og de fem andre sigtede. Den tidligere målmand i Hvidovre Lasse Krogh har dog ikke anmodet om navneforbud. Politiet har ikke afgjort, hvad der sker med de fem andre sigtelser, oplyste Per Justesen i går.

Per Justesen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at uddybe, hvad anklagen mod MT lyder. Heller ikke MTs forsvarer Henrik Juel Halberg, vil forholde sig detaljeret til tiltalen.

»Jeg har ikke set anklageskriftet endnu, men har i øvrigt ingen kommentarer til, at politiet åbenbart mener, de har tilstrækkeligt med beviser til, at de mener, min klient kan dømmes. Jeg afventer nu, at der bliver berammet et retsmøde,« siger han.

Det er sandsynligt, at det er MTs egne tidligere tilståelser, der ligger til grund for sagen. MT har nemlig tidligere tilstået matchfixing over for politiet og har godkendt indholdet af afhøringsrapporterne med sin underskrift. Ligeledes modtog MT i sommer en retsmødebegæring for at gentage tilståelsen af forholdene for retten. Ifølge retsmødebegæringen var det meningen, at MT skulle tilstå at have tjent omkring 900.000 kroner sammen med de fem andre sigtede på de to fixede kampe. Desuden skal MT angiveligt have fortalt et asiatisk spillefirma, hvad udfaldet af en kamp var planlagt at blive, hvorefter spillefirmaet angiveligt satsede, det der svarer til to til tre millioner kroner på kampen.

Kronvidne trak tilståelsen tilbage

Berlingske beskrev første gang sagen den 24. august. Tre dage efter trak MT sin tilståelse tilbage. Han beskrev i et interview, hvordan han havde søgt beskyttelse hos politiet efter et voldeligt overfald, og at politiet til gengæld forventede, at han leverede oplysninger om aftalt spil i fodbold. MT forklarede til Berlingske, at politiet efter hans opfattelse overdrev betydningen af hans forklaringer, og han ikke kunne genkende de tre forhold i retsmødebegæringen, som han skulle tilstå.

Men havde MT løjet for politiet?

»Muligvis. Om det er direkte løgn, eller om vi sammen har overdrevet noget, det kan jeg ikke huske. Jeg har set afhøringsrapporter og skrevet under på dem. Men jeg kan ikke huske konkret, hvad jeg har sagt i dem. Det var min opfattelse, at jeg gav dem noget baggrundsinformation, som de ville bruge tid på rent faktisk at efterforske. De sagde, at jeg kunne blive sigtet for det, men de sagde ikke, at der skulle bygges en sag op om det alene,« sagde 27-årige MT dengang til Berlingske.

Politiet har også andre beviser i sagen. Ud over MTs underskrevne afhøringsrapporter har DBU afleveret materiale, Danske Spil oplyser om spillekvitteringer og endelig har politiet aflyttet de fem personer, der fortsat blot er sigtede.

En test af lovgivningen

Anklagemyndighedens beslutning om at rejse tiltale mod MT glæder Jens Sejer Andersen, der er international chef for initiativet Play The Game, som arbejder for demokrati og åbenhed i sporten.

»Det er opmuntrende, at politiet mener, at beviserne kan holde til en retssag. Andet ville også være en problematisk afslutning på en sag, der har været meget offentlig opmærksomhed om,« siger Jens Sejer Andersen og uddyber: »Nu får vi sagen fuldt belyst med udsagn under vidneansvar, og det vil give os mulighed for at kende sagens karakter, men også at teste om dansk lovgivning, som den ser ud i dag, er tilstrækkelig i kampen mod matchfixing. Det er ganske udmærket,« siger han.

Danmarks Idrætsforbunds udviklingschef, Morten Mølholm, glæder sig over, at sagen kan kaste lys over, om danske idrætsudøvere har været involveret i kriminalitet. Han håber også, at sagen vil fremme politiets fokus på matchfixing:

»Vi kan håbe, at sagen giver politiet blod på tanden. Det er vigtigt for bekæmpelsen af matchfixing i idræt,« siger Morten Mølholm.