Historisk flugttunnel fundet i Berlin

Fundet af en tunnel ved Mauerpark i Tyskland, hvor familiemedlemmer blev forsøgt smuglet fra Øst- til Vestberlin, minder om konsekvenserne af Den Kolde Krig.

Tunnelindgangen, der blev fundet i Berlin i sidste uge, er blot det seneste fund i rækken af flugtruter, som skulle bringe østberlinere under muren til Vesttyskland. Billedet her er fra en af de andre tunneler ved Mauerpark i den tyske hovedstad. Foto: Gregor Fischer/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere årtier efter, at Den Kolde Krig sluttede, dukker der stadig spor op i fortællingen om den ideologiske strids konsekvenser.

Indgangen til en hidtil ukendt tunnel, som skulle omgå jerntæppet og genforene adskilte familier, er netop dukket op. Den cirka 1,25 meter høje tunnel blev gravet i 1960erne af blandt andre den nu 73-årige Carl-Wolfgang Holzapfel, der er glad for, at tunnelen er åbnet.

»Det var et meget rørende øjeblik. Det bragte minderne tilbage fra en tid, hvor jeg som ung mand svor, at jeg ville bekæmpe Muren,« siger han til avisen New York Times.

Berlinmuren delte byen

Berlinmuren stod færdig i august 1961. Beton, pigtråd og elektrisk hegn delte derefter den tyske hovedstad i to og adskilte i næsten tre årtier både venner og familier.

Familien Weinstein var en af dem. I sommeren 1961 planlagde Gerhard Weinstein at flytte sin familie væk fra den østlige del af Tyskland.

Sammen med sin kone rejste han til Vesttyskland for at planlægge flytningen, mens deres toårige datter Liane blev passet af bedsteforældrene i Østtyskland.

Men muren stod mod forventning allerede færdig 13. august 1961, og det kom som en voldsom overraskelse for Weinstein, at Østtyskland var lukket. Liane og bedsteforældrene var fanget bag jerntæppet.

Snart efter mødte Weinstein andre mænd, heriblandt Carl-Wolfgang Holzapfel. De fik en fælles mission.

Ved et forladt jernbaneskur nær muren begyndte de at grave sig fra vest mod øst i håb om at redde 21 af deres kære fra det kommunistiske styre.

Ifølge arkæolog Torsten Dressler, som fandt tunnelindgangen, var målet at nå over til en kælder i et lejlighedskompleks på Eberswalder Strasse 1 i øst.

Men det hemmelige tyske sikkerhedspoliti, Stasi, fik færten af gravearbejdet og greb ind, da tunnelen i sommeren 1963 næsten var færdig. Få meter længere, og mændene var brudt gennem til deres kære.

Alle 21, der ville flygte fra Østtyskland, blev arresteret, og tunnelen blev forseglet, forladt og siden glemt. Her har den ligget skjult, indtil arkæologen faldt over den ved et tilfælde.

Den kommende tid vil gå med videre undersøgelser af både skakt og tunnel. Bagefter håber indsamlingschef ved Mauermuseum Mannfred Wichmann, at offentligheden får lov til at se den cirka 80 meter lange underjordiske flugtrute.

Mauermuseum ligger på Bernauer Strasse, der grænser op til Mauerpark og den nyfundne tunnel.

»Her vil en slags arkæologisk vindue være tænkeligt, så fundet kan vises og forklares i sammenhæng med historien om opdeling af byen,« siger Wichmann til avisen Berliner Morgenpost.

Tunnelenindgangen, der blev fundet i Berlin i sidste uge, er blot det seneste fund i rækken af flugtruter, som skulle bringe østberlinere under muren til Vesttyskland. Billedet er fra 28. september 2017 af en af de andre tunneler ved Mauerpark i den tyske hovedstad. Scanpix/Gregor Fischer Fold sammen
Læs mere