Historisk ballede om færgenavn

Rederiet Danske Færger bliver beskyldt for alt fra historieløshed til uvidenhed, efter at rederiet har valgt at opkalde en kommende, stor katamaranfærge til og fra Bornholm efter landsforræderen Corfitz Ulfeldts hustru.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bølgerne går højt, og farvandet er fyldt med kritik og hårde ord, efter at rederiet Danske Færger har valgt at give en af verdens største katamaranfærger et meget omstridt navn.

Således er en ny hurtigfærge fra næste år mellem Rønne på Bornholm og Ystad i Sverige af Danske Færger, tidligere Nordic Ferry Services, blevet døbt »Leonora Christina«, hvilket ifølge kritikere er udtryk for alt fra historieløshed og uvidenhed til respektløshed over for bornholmerne.

Leonora Christina blev født i 1621 som datter af Christian IV og var gift med landsforræderen Corfitz Ulfeldt, der fik den tvivlsomme ære at få rejst en skamstøtte i sit navn. Den stod indtil 1842 på Gråbrødretorv i København, men bliver i dag opbevaret på Nationalmuseet.

Selv om hun aldrig blev dømt for landsforræderi og aldrig erkendte det, støttede hun gennem hele det lange ægteskab sin mand, og alene derfor er det ifølge kritikerne helt forkert at opkalde færgen efter hende. Dertil kommer, at Leonora Christina fra 1660-1661 sammen med sin mand sad fængslet på bornholmske Hammershus, som hun forgæves forsøgte at flygte fra, lige som der er tradition for at navngive bornholmsfærger efter lokale frihedshelte såsom Villum Clausen.

Ahistorisk

Ebbe Gert Rasmussen er en af de fremmeste kritikere af navnevalget. Som forfatter til en doktorafhandling om bornholmernes oprør mod den svenske besættelsesmagt i 1658-1659 beskriver han Danske Færgers navnevalg som »forfærdeligt ahistorisk«.

»Det er helt forkert,« siger han og tilføjer, at færgen »lige så godt kunne hedde Frits Clausen« med henvisning til den danske nazileder i 1930erne og 1940erne.

»Hun var særdeles loyal over for sin mand,« forklarer Ebbe Gert Rasmussen.

Blandt parrets mange ugerninger fremhæver han, at Corfitz Ulfeldt skiftede fra dansk til svenske side og i forbindelse med »den fatale Roskildefred« i 1658 »på vegne af svenskerne pressede de danske forhandlere helt i bund«.

Senere, i begyndelsen af 1660erne, tilbød Corfitz Ulfeldt kurfyrsten af Brandenburg at rejse et oprør i Danmark, der skulle gøre kurfyrsten til dansk konge. Efterfølgende blev han i København dømt til døden in absentia, og i 1663 blev Leonora Christina fængslet og indsat i Blåtårn.

Brok uanset hvad

Færgens navn har ført til flere reaktioner i lokale medier. Bl.a. fra sognepræst Carsten Møller-Christensen i Allinge. Han opfordrer med slet skjult ironi Danske Færger til at opkalde den næste færge efter Eva Braun, Adolf Hitlers hustru. Hun var, lige som Leonora Christina, loyal mod sin mand og blev heller aldrig dømt for landsforræderi, siger sognepræsten.

»Det er mangel på historisk forståelse,« mener han.

Formanden for Danske Færger, Per Gullestrup, siger, at den nye færge skal have et kvindenavn, og at bl.a. billedkunstner og fotograf Suste Bonnén har været fortaler for »Leonora Christina«. Han tilføjer, at der ikke er planer om at ændre navnet, og at Leonora Christina »i vores øjne ikke er en landsforræder«.

»Det er noget skingert at begynde at nævne Eva Braun i den her sammenhæng. Vi har valgt at give færgen det pågældende navn, fordi det er et navn med relation til Bornholm,« forklarer Per Gullestrup:

»Uanset hvilket navn, vi havde valgt, ville der være nogle, der brokkede sig. Havde vi valgt bare at give færgen et nummer, ville det også have skabt debat.«

Blandt alternative forslag til færgens navn er at opkalde den efter kronprinsesse Mary eller Villum Clausens hustru.