Historiker: Umodent og fejt at se bort fra Scavenius

Det er fejt, når Københavns Kommune frasorterer Erik Scavenius når det nye statsministerkvarter på Amager bliver navngivet, lyder det fra flere historikere.

Erik Scavenius (tv.), her fotograferet med Werner Best, var en kontroversiel skikkelse i efterkrigstidens Danmark. Men opfattelse af ham som landsforræder er simplificeret, mener historiker.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Vagn Hansen

- Det er til at tage sig til hovedet over. Og så den feje begrundelse om, at det drejer sig om samarbejdspolitikken, man vil jo gerne opkalde veje og gader efter det politiske system, der stod bag Scavenius.

Sådan siger Steen Andersen, lektor på CBS, der har forsket i Første Verdenskrig, samarbejdspolitikken og efterspillet fra Anden Verdenskrig, og han er mildt sagt forundret over, at Københavns Kommune har valgt at se bort fra Erik Scavenius i forbindelse med navngivningen af et nyt statsministerkvarter ved Islands Brygge på Amager.

- Scavenius reddede Danmark gennem to krige. Han var kontroversiel, men under besættelsen blev han hyret af det politiske system til at gøre det beskidte arbejde. Han tog skylden i 1945, og det politiske system stod uden pletter på tøjet. Danmark har fostret meget få statsmænd, men Scavenius er en undtagelse, siger Steen Andersen, der mener, at det blandt andet er Erik Scavenius fortjeneste, at Danmark undgår besættelse under Første Verdenskrig.

CBS-lektoren undrer sig specielt over, at Scavenius er blevet forbigået, når hovedstaden allerede har strækninger, der er opkaldt efter Aksel Larsen, som var antidemokrat, Knud Højgaard, som var værnemager, og selv Vilhelm Buhl, der skrev sin antisabotagetale - populært kaldet "Stikkertalen."

- Københavns Kommunes beslutning er bare endnu et udtryk for, at det politiske Danmark ikke vil anerkende Erik Scavenius store betydning for Danmark. Det her er udtryk for eklatant mangel på historieforståelse anno 2012, og vi burde være modne til anerkende, at han kun gjorde, hvad det politiske system ville have ham til.

Steffen Heiberg, fhv. museumsinspektør ved Frederiksborgmuseet, giver Steen Andersen ret i, at Scavenius tog nogle stryg på vegne af Folketinget, men at han i nogen henseender ikke forstod, hvad Nazityskland egentlig var.

- Det er klart, at Erik Scavenius er kontroversiel på grund af samarbejdspolitiken. Derudover er der mange, der mener, at han under de givne omstændigheder ydede en fremragende indsats, mens andre mener, at han gik for langt i at løse sin opgave, siger Steffen Heiberg.

Københavns Kommune: Tiden er ikke moden

Hovedstadens vejnavne bliver bestemt af det såkaldte vejnavnenævn. Her sidder teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal (SF), Bent Christensen (S), Lars Berg Dueholm (LA) og Morten Kabell (EL).

Det er et enigt vejnavnenævn, der har valgt at springe Erik Scavenius over i statsministerrækken. Tiden er ikke moden, lyder det fra Enhedslisten

- Vi driver ikke historieforskning. Vi er et politisk organ i en politisk styret kommune, og selvfølgelig er der politiske overvejelser om, hvem man vil hædre. Vi har været enige om, at tiden ikke var til at give Scavenius en plads, siger Morten Kabell, og han bakkes op af Lars Berg Dueholm

- Der er stadig knyttet nogle følelser til samarbejdsregeringen med tyskerne, og vi synes derfor, at det var rigtigt, at vi ikke stak hånden i den hvepserede, siger Lars Berg Dueholm.

Joachim Lund, der er lektor og Ph.D. ved CBS, vil godt give Lars Berg Dueholm ret i, at det kan rejse en stor debat, men at det er en kamp, som man må tage.

- For mig lyder det her fuldstændig grotesk, og det er rystende, at man fjerner diskussionen på forhånd. Hvis man vil opkalde veje efter statsministre, så må man være klar til at tage nogle hug, ellers må man helt lade være, siger han.

Joachim Lund kalder Scavenius en dybt hæderlig person med de bedste motiver, og at han bag efter er blevet stemplet som forræder, er ikke grund til at forbigå ham.

- Han har jo også sit portræt hængende på Christiansborg. Skal man også tage det ned? Man kan simpelthen ikke dømme folk ude, fordi man er uenig er deres politik.

Deltag i debatten her: Har Scavenius fortjent et vejnavn?