Historien om pastelbiografen lakker mod enden

Biografgængere har siden forrige århundrede besøgt Palads Teatret for at se de nyeste filmværker. Men uret tikker for den snart 100 år gamle biograf - selv hvis et nyt byggeprojekt, som indebærer en nedrivning af den pastelfarvede bygning, slår fejl.

ARKIVFOTO af Palads-biograferne- - Se RB 30/1 2017 18.39. En unavngiven udvikler foreslår sammen med DSB og Nordisk Film at erstatte Palads-bygningen med nybyggeri. (Foto: Torben Christensen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Lidt endnu dufter det sødt af popcorn på Hammerichsgade ved Vesterport.

Tusindvis af danskere har gennem årtier besøgt den store pastelfarvede bygning mellem s-togsstationen og Axeltorv for at se de nyeste filmværker; alene, med venner og familie eller på date med en udkåren.

Det var her, Olsen Banden-filmene havde premierevisning i 70erne. Den fiktive forbryderbande med Egon i spidsen plyndrede tilmed biografen i en af filmene.

Men i dag er det andre ting, der truer Palads Teatret, som kunstneren Poul Gernes med sin udsmykning i 1989 gjorde til et landemærke.

Politikerne i Borgerrepræsentationen diskuterer planer for et storstilet byggeprojekt, der skal opfylde en hundrede år gammel - og dyr - vision om at overdække de åbne banegrave og inddrage arealet mellem Vesterport og H. C. Andersens Boulevard i byrummet.

Prisen, som Borgerrepræsentationen ifølge det foreløbige oplæg afkræves, er tilsyneladende tilladelser til blandt andet at opføre fire tårne på 50-100 meter.

En del af byggeplanerne indebærer også, at Palads-bygningen rives ned og erstattes af en moderne biograf i det nye byggeri.

Palads Teatret blev opført i 1917 som biograf med en enkelt, stor sal og plads til op mod 2.000 gæster, og en restaurant. Siden blev Palads udbygget til at rumme 17 biografsale, og efterhånden blev en del af bygningen også omdannet til andre formål.

Helt frem til den for nyligt lukkede natklub Nord har der været gang i nattelivet i Palads Teatret, og eksempelvis var Daddy’s Dance Hall i 70’erne og 80’erne et populært spillested. Her gav kunstnere som Sex Pistols, Iggy Pop og danske Sods koncert.

Efter 100 år er der selvsagt meget historie gemt i de pastelfarvede murer, og ifølge Københavns Kommune har Palads Teatret »høj bevaringsværdi«.

I kunstkredse kritiseres tankerne om at rive bygningen ned med henvisning til, at Palads-udsmykningen er et af Poul Gernes’ hovedværker, skriver Politiken mandag.

Journalist og forfatter til bogserien om Gamle København, Jørgen Larsen, mener ligeledes, at det vil være »et tab« for byen at miste Palads-bygningen.

»Men«, siger han, »det er jo ikke Rosenborg«:

»Byen ændrer altid karakter, og der bliver revet ned og bygget op. I gamle dage skete det oftest, når store kvarterer brændte, og noget forsvandt. Det er heldigvis anderledes i dag. Men vi må nok se i øjnene, at det er en bygning, der har haft sin tid. Og det vil jeg godt kunne leve med som gammel københavner«.

Byhistoriker og medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten, Allan Mylius Thomsen, er enig.

»Som bygning betragtet er den selvfølgelig et slags vartegn, men den historiske og arkitektoniske betydning har jeg det lidt svært med. Og jeg ser gerne, at der kommer boliger og en bedre udnyttelse af et område, som ellers er et meget dødt stykke københavn,« siger Allan Mylius, der dog endnu ikke har besluttet sig for, om han mener byggeplanerne er en god idé.

»Som byhistoriker, københavner og lokalpolitiker kan jeg kun sige lige nu, at jeg er ambivalent«.

Palads udtjent som biograf

Men uanset om planerne bliver til virkelighed, lakker snart 100 års historie om biografen-bygningen ved Vesterport mod enden.

»Det er min vurdering, at Palads-ejendommen om 5-10 år vil være udtjent på biografmarkedet. Det går udmærket nu, men vi kan se, at kravene til udvikling af nye biografkoncepter og investeringstakten stiger markant, og det bliver derfor på langt sigt mere end vanskeligt at få økonomien til at hænge sammen inden for de bygningsmæssige rammer, der er i Palads-bygningen,« siger John Tønnes, direktør i Nordisk Film Biografer, som ejer Palads Teatret.

Filmselskabet har ifølge direktøren over de seneste ti år brugt op mod 70 mio. kroner på at vedligeholde og opdatere biografsalene og den øvrige del af bygningen.

»Det er en 100 år gammel specialindrettet bygning, som er præget af tidens tand. Ejendommen er ikke i dårlig stand, men problemet er, at den er ombygget mange gange og på kryds og tværs gennemboret indvendigt af trappeopgange, ventilationssystemer og andre ting. Derfor er det også meget svært at forestille sig, at det kan hænge sammen med alternativ anvendelse, den dag vi flytter« siger John Tønnes.

Han understreger, at byggeplanerne ikke er et Nordisk Film-projekt, og at der endnu ikke er konkrete planer om at rive bygningen ned.

»Det er en fremtidsvision, og vores interesse er på længere sigt at få en fysisk ejendom, som vi er sikre på om 10 år er velegnet til fremtidens biografdrift. Os, der driver Palads og har gjort det i mange år, har stor veneration for den bygning. Og det river da i den grad i hjertet på mig,« siger John Tønnes:

»Men vi må erkende, at tiden står ikke stille. Heller ikke på biografmarkedet«.