Historien om Operation Bøllebank: Heltemodig aktion eller farlig og forfejlet ledelse?

Operation Bøllebank er et anerkendt stykke dansk militærhistorie. Men nu stiller soldaterne bag aktionen spørgsmålstegn ved det eftermæle.

Den pensionerede oberst Lars R. Møller bliver i en ny dokumentar beskyldt for ledelsessvigt, da han ledte Operation Bøllebank tilbage i 1994. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Mange danskere har fået genfortalt historien om Operation Bøllebank fra 1994 som en heltemodig aktion, hvor danske soldater for første gang i nyere tid markerede sig internationalt.
Nu er der igen sat fokus på operationen. Denne gang som en historie om ledelsesmæssige beslutninger, der udsætter danske soldater for unødvendige fare.

Operation Bøllebank er den kendte militære operation i Bosnien for 23 år siden, hvor danske kampvogne kom en svensk FN-observationspost til undsætning, da de var under beskydning fra serbiske styrker. De nordiske kampvogne nedkæmpede serberne uden at lide tab, mens antallet af dræbte serbere endte i omegnen af 150.

Operation Bøllebank har efterfølgende skrevet sig selv ind i den danske selvforståelse som en international militæraktion, hvor Danmark viste verden, hvad de var i stand til. Kamphandlingerne blev ledt af oberstløjtnant Lars R. Møller og eskadronchef Carsten Rasmussen, der efterfølgende er blevet tildelt hædersmedaljer af dronningen.

Men netop de to lederes hæder bliver der nu sat spørgsmålstegn ved i en P1 dokumentar sendt den 5. januar 2017. Fire danske soldater, der var med i frontlinjen den 29. april 1994, fortæller, hvordan manglende lederskab og overblik udsatte de danske soldater for en livsfarlig situation.

»Det er en version af Operation Bøllebank, jeg ikke genkender. Og så vidt jeg ved, var jeg da selv med i alle timerne af Bøllebank,« siger Ulrik Amby til P1 Dokumentar om den officielle heltemodige fortælling. Han fungerede som konstabel og hjælper i en af kampvognene under operationen i 1994.

I P1 dokumentaren fortæller de tidligere soldater, hvordan der blev taget »amatør-agtige« ledelsesbeslutninger, og hvordan der var radiotavshed, da soldaterne blev beskudt.

»Vi skal være heldige, at vi ikke havde et tab på grund af ledelsessvigt. Det er jo fandens at miste livet, fordi der er et eller andet kvaj, der ikke følger de ting, som vi har gået og øvet og øvet os på,« siger tidligere sergent og kampvognskommandør, Jakob Hansen, til P1 Dokumentar.

Hvad skete der for 23 år siden?

Dansk militær var til stede i Bosnien i 1994 som en del af en større FN-ledet international styrke, der forsøgte at lindre konsekvenserne af det blodige opgør, Jugoslaviens opløsning havde udviklet sig til.

Den 29. april 1994 rykker syv kampvogne og en pansret mandskabsvogn, med bl.a. Lars R. Møller og Carsten Rasmussen ombord, ud, efter de over radioen får en melding om, at en svensk observationspost er under beskydning fra serbisk side.

Anklagerne mod Lars Møller og Carsten Rasmussen starter allerede her. De fire soldater, der medvirker i dokumentaren, beskylder de to ledere for at foretage et taktisk uklogt valg ved at sende otte kampvogne ud samtidig.

»De får serveret folkene på et sølvfad til at skyde på,« siger Ulrik Amby.

Herefter begynder fremrykningen mod den svenske observationspost. Men ifølge soldaterne har de ingen dækning, og de bliver heftigt beskudt af serbiske styrker. Under denne aktion bliver der affyret 72 danske granater. Ifølge soldaterne er det først, da kampen er forbi, at Lars Møller melder sig på radioen og organiserer tilbagetrækningen.

»Det er en graverende fejl. Det er sådan noget, man lærer rekrutter. Alle ved, at man skal have ildstøtten på plads, inden man fremrykker. Jeg synes, vi er svineheldige, at vi ikke mister nogle folk der, for der bliver skudt heftigt efter os,« siger Peter Lyngby, kampvognskommandør under Operation Bøllebank.

Ifølge Carsten Rasmussens officielle forklaring sætter han inden fremrykningen anden deling i stilling, der kan beskyde de serbiske styrker, og først derefter rykker han frem.

Da delingen er retur i lejren, giver Lars Møller, ifølge Jakob Hansen og andre kilder, enheden mundkurv på, og Operation Bøllebank bliver en succeshistorie i pressen.

Berlingske har talt med den nu pensionerede oberst, Lars R. Møller, og han afviser soldaternes kritik:

»Det er løgn. Jeg kører med ud og giver ildåbnings-kommando, og det var det. Det er et ubestrideligt faktum. Jeg sidder i det, der kaldes operationsrummet, og alle dér har hørt mig afgive ordren,« siger Lars R. Møller og kalder beskyldningerne for en »sammensværgelse«.

23 år senere

Berlingske har også talt med Jakob Hansen, der er en af de ledende stemmer bag beskyldningerne mod de to ledere. Han er i dag 47 år gammel og leder et kursuscenter i nærheden af Ribe. Han forklarer, at han først tager bladet fra munden 23 år senere, fordi kollegaerne og han selv var bange for at stå frem i frygt for deres karriere.

»Nu er de mennesker, der var involveret, blevet voksne og har forstået, hvordan det danske samfund fungerer. Derfor tror jeg først nu, at historien er klar til at komme ud. Folk skal ikke længere tænke på karriere og job,« siger Jakob Hansen.

Selvom Jakob Hansen forklarer, hvordan han har lagt episoden bag sig, mener han alligevel, at det er en væsentlig historie at få frem, fordi operationen har fået nærmest mytisk status i dansk militærhistorie.

»Det er jo et slag, der har væsentlig betydning for forsvaret, så derfor skal den rettes til. Der er mange fra vores hold, der i dag lider af posttraumatisk stress pga. ledelsessvigt. Jeg håber, det her kan hjælpe dem til en afklaring«.

Efter dokumentarens udsendelse har Jakob Hansen og en række soldater i en pressemeddelelse krævet, at der bliver sat gang i en uvildig undersøgelse af forløbet og ledelsens øvrige aktiviteter før, under og efter Operation Bøllebank.

Lars R. Møller mener dog ikke, at soldaternes version af Operation Bøllebank vil have nogen betydning for fremtidige militære aktioner.

»De her beskyldninger gør ingenting ved eftermælet. Det, der var vigtigt ved den her operation, var at sikre de nordiske styrker. Uanset hvad der måtte være af små-fnidder, så løste vi den opgave, og det har vi skrevet under på«.