Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der var engang, hvor København var verdens bedste by, når det kom til livskvalitet.
Det mente i hvert fald det anerkendte britiske livsstilsmagasin Monocle, som i 2008 lovpriste den danske hovedstad og satte København øverst på listen over verdens bedste byer.
Men for andet år i træk må København nu nøjes med en tredjeplads, efter Zurich og Helsinki, på Monocles netop offentliggjorte top 25-liste i den såkaldte quality of life-undersøgelse, der ser på alt fra antallet af rekreative områder til klimaet for erhvervslivet.
København har da også nogle grundlæggende problemer, hvis man skal tro Tyler Brûlé, der står bag Monocle. Som han ser det, er vi ikke gode nok til at udnytte det unikke ry, dansk design har givet København.
- Jeg synes, København trænger til at udvikle sig som et mere attraktivt sted at skabe forretning, siger han og forklarer, at problemet blandt andet er, at produktionen af dansk design flytter til udlandet.
- Det er en kæmpe problematik, og I er lige nu ved en skillevej på det punkt. Se bare på Bang & Olufsen, der flytter produktionen og fyrer folk, og Fritz Hansen, der også får lavet en stor del af sin produktion uden for landets grænser, siger Brûlé og forklarer, at problemet er, at man mister kontrollen, når man flytter produktionen væk fra den kreative udvikling.
Netop erhvervsklimaet er et af parametrene i Monocles undersøgelse. Andre faktorer er kriminalitet, sundhedsvæsen og uddannelse, ligesom så forskellige elementer som grønne områder, kulturudbuddet, antallet af solskinstimer og mulighederne for at starte en ny virksomhed indgår i undersøgelsen. I år har magasinet desuden taget to nye faktorer med, nemlig antallet af udendørs swimmingpools og antallet af boghandlere.
Tyler Brûlé har aldrig har lagt skjul på, at han er stærkt begejstret for København. Men der er begået en række fejl i den danske hovedstad, siger han og giver et konkret eksempel fra Københavns Lufthavn:
- Den er ikke længere, hvad den har været, og er et godt eksempel på, hvorvidt en by skal sælge ud af sine værdier. Jeg mener, hvis nogen kommer hen til din hoveddør - og du selv ejer alt indenfor i huset - hvorfor plastrer du så døren til med reklamer? Der er slet ikke den oplevelse i lufthavnen, som der var år tilbage, og jeg er vant til at flyve til elendige lufthavne overalt i verden. Det er stadig en rar lufthavn, men den sender ikke længere det signal, der hedder: Velkommen til Danmark - her sætter vi pris på kvalitet og god design. Og hvis Skandinavien ikke længere skal have deres eget luftfartsselskab eller deres egen unikke lufthavn, så kan man stille sig selv spørgsmålet - hvad er jeres forbindelse til verden?
Design er vigtigere, end mange måske tror. Det handler om vores livskvalitet, forklarer Brûlé.
- Jeg tror på, at godt design ikke har noget at gøre med pris. Det har mere noget at gøre med at forbedre den måde, du lever på. Altså om en by er godt designet, og den fungerer, om en lufthavn er godt designet, og den fungerer. Og set i en større kontekst, så er design et meget magtfuldt redskab. En stor del af jeres økonomi er baseret på godt design. Jeg er lige kommet fra Japan, og der responderer forbrugerne virkelig på, om det er et dansk designermøbel, de køber.
Et andet grundlæggende problem herhjemme er det høje danske skattetryk.
- Hvem ønsker at komme her, hvis man skal betale 70 procent i skat? I bliver nødt til at kigge på skatten, hvis der skal ske noget på det område. I får ikke Google til at sætte et stort innovationscenter op her med de priser, I holder jer, vurderer Tyler Brûlé
- Min frygt er, at Danmark isolerer sig. Der er behov for at få et spark ud internationalt set og få international indsprøjtning og stimulering. For hvis man kan tiltrække de kreative kræfter, kreerer det også mere kreativitet på de indre linjer og giver flere muligheder for at handle over grænserne og så fremdeles. Det hænger sammen, siger Tyler Brûlé.
Men hvad er det så, schweizerne er så gode til, siden Zurich topper listen?
Ifølge Monocles undersøgelse handler hæderen blandt andet om en boomende økonomi, de mange flyforbindelser, en sprudlende kunstscene, rene, sikre gader og søer, man kan svømme i.