Hindbærkrav var ti måneder undervejs

Fødevarestyrelsen lancerer i dag et krav til institutioner og fødevarevirksomheder om, at frosne hindbær skal koges, inden de serveres.

Foto: Keld Navntoft

Det er mere end syv år siden, at polske hindbær kostede fem mennesker livet og gjorde flere end 1.000 syge.

Problemet med de frosne hindbær er ikke for alvor blevet løst, og siden dengang er flere hundrede danskere blevet syge af blandt andet serbiske hindbær, selv om Fødevarestyrelsen siden 2005 har anbefalet, at frosne bær skal koges inden brug.

I december 2011 varslede fødevareminister Mette Gjerskov (S), at anbefalingen om bærrene skulle gøres til et krav, men det er først nu - ti måneder senere - at kravet bliver til virkelighed.

»Der er gået et godt stykke tid, så det er et relevant spørgsmål. Men det har skullet godkendes i EU, og det er først nu, at vi har fået godkendelse fra EU-Kommissionen til at indføre kravet. Det er rigtigt ærgerligt, at det har taget så lang tid, men det glædelige er, at nu træder det i kraft,« siger Mette Gjerskov.

De frosne hindbær giver især roskildesyge med diarré og opkastning, og derfor er det fra i dag et krav i lovgivningen, at plejehjem, institutioner, hospitaler, restauranter, caféer og bagere skal give de frosne hindbær et opkog i et minut, inden de bruger hindbærrene. Kravet gælder kun frosne hindbær - ikke de friske hindbær.

»Vi har desværre set flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet,« siger specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Hvis man vil være på den sikre side, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man giver de frosne hindbær et kort opkog, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.

Facebook: Sund fornuft - eller regeldiktatur? Del din mening.