Hidtil ukendt nazifilm viser danske nazisters betydningsfulde ceremoni

En hidtil ukendt filmspole fra Anden Verdenskrig viser, hvordan danske og tyske top-nazister indviede mindesmærke for faldne danske nazister.

Schalburgkorpset marcherer ved Høveltegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En filmspole fra Anden Verdenskrig, hvis eksistens hidtil har været ukendt, er dukket op. Filmspolen indeholder optagelser fra afsløringen af et mindesmærke for faldne danske soldater i nazismens tjeneste, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Der er tale om råfilm på knap 10 minutter fra den 2. juni 1944, som viser en af de formentlig mest betydningsfulde nazistiske ceremonier under krigen i Danmark. Filmen er optaget på Høveltegård mellem Allerød og Birkerød, hvor et stort antal tyske og danske top-nazister fra Waffen SS den dag var samlet for at indvie mindesmærket for Christian Frederik von Schalburg.

Høveltegård og godsets jorder ned til Sjælsø var dengang træningslejr for et korps af danskere i tysk tjeneste under besættelsen kaldet Schalburgkorpset.

»Mindesmærket eksisterer ikke længere. Det er blevet sprængt i stumper og stykker af modstandsbevægelsen,« forklarer lektor emeritus fra Københavns Universitet Palle Roslyng ifølge Frederiksborg Amts Avis i en videosekvens, som Forsvaret har produceret i kombination med de originale optagelser.

Filmklippet, som formentlig er lavet med henblik på at indgå i en propagandafilm, indeholder også råklip fra SS-soldaters træning i området.

I en omtale af funder skriver Forsvaret, at den hidtil ukendte filmspole vækker begejstring hos Niels Bo Poulsen, som er chef ved Forsvarsakademiets Intitut for Militærhistorie og ekspert i Waffen SS. Han hæfter sig ved, at filmen klart beskriver nazisternes dødskult og idealer.