Hidtil hemmelig bunker kan blive turistmål

Bunker i Rold Skov vurderes at kunne blive af et scoop for formidling af historien om den kolde krig.

Indgang til bunkeren i Rold Skov. Den er bygget til at kunne rumme op mod 350 personer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hidtil hemmelig, underjordisk bunker dybt under jorden ved Rebild i Rold Skov kan blive en ny nordjysk turistattraktion.

Bunkeren i Himmerland blev bygget i 1960'erne under den kolde krig og skulle huse regering og kongehus ved et eventuelt atomangreb. Der er plads til 350 personer på fire etager.

Både turistfolk og museumsfolk mener, at en åbning af den intakte bunker kan blive noget af et scoop for formidling af historien om den kolde krig. Men det bliver dyrt at vedligeholde bunkeren i fremtiden, så der skal pengestærke investorer til.

I næste uge skal der være forhandlinger om salg af bunkeren. Beredskabsstyrelsen ejer bunkeren og hidtil har stået for vedligeholdelsen. Den kan måske købes for en slik, men bliver dyr i drift.

Anlægget bærer navnet Regan Vest (REGeringsANlæg) og består af flere hundrede rum 50-60 meter under jorden, sprængt ind i kalkaflejringerne i en bakke. Et lignende atomanlæg ligger ved Hellebæk i Nordsjælland, og dette anlæg opgives ikke.

Kulturarvstyrelsen er i gang med at kortlægge, hvilke udtjente anlæg, kaserner og beskyttelsesrum fra den kolde krig, der skal skrottes eller eventuelt bevares.

Tag med ned i bunkeren

Projektleder Morten Stenak fra styrelsens "koldkrigsprojekt" oplyser, at det koster millioner hvert år at vedligeholde anlægget i Rold Skov. Det blev nedklassificeret til "dvaletilstand" i 2003.

- Koldkrigsprojektet starter til nytår, men vi har tyvstartet med at kortlægge tilsammen 1400 anlæg, som stammer fra den kolde krig. Vi har en interesse i at vide, hvad der er bevaringsværdigt og hvad der eventuelt kan bruges til historieformidling om den kolde krig, siger Morten Stenak.

En lokal arbejdsgruppe arbejder for at gøre den underjordiske bunker til et museum og oplevelsescenter.

- Jeg vil gerne være fødselshjælper for projektet, siger Rebild Kommunes borgmester Anny Winther (V) til DR Nordjylland.

De senere år har både Koldkrigsmuseum Stevnsfort på Sjælland og Koldkrigsmuseum Langelandsfort haft stor publikumsinteresse.

/ritzau/