Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I en ende af Slotshavens Handels- og Tekniske Gymnasium i Holbæk arbejder to 2.g-klasser intenst i grupper med hver sit projekt. Det ligner helt almindeligt gruppearbejde, men der er en væsentlig forskel på disse og resten af skolens elever; grupperne er en sjælden blanding af HHXere og HTXere.
Som ét af de første gymnasier slår man de to gymnasiale retninger sammen i den undervisning, der handler om innovation. I første omgang kun to klasser per årgang, men planen er, at projektet med tiden skal vokse.
»Eleverne skal erfare, at de får flere og stærkere kompetencer ved at arbejde sammen på tværs, så de har prøvet det, inden de når erhvervslivet, hvor de skal kunne samarbejde med alle. Vi har bevist, at det er lykkedes at få dem til at arbejde sammen, og vi prøver at udbrede budskabet om den store gevinst, som der er interesse og bevågenhed for,« siger Niels Laasholdt, der er studieretningskoordinator for innovationslinjen og primus motor bag projektet med at samle klasserne på Slotshavens Gymnasium.
HHX er en handelsuddannelse, hvor markedsføring, økonomi og sprog er de store fag. HTX er derimod målrettet ingeniøruddannelsen og har tekniske og matematiske fag som teknologi, IT, matematik, kemi og fysik i centrum.
På trods af forskelligheden er der dog ikke tvivl blandt eleverne om frugten af samarbejdet:
André Fjerrumgaard, HTX: »Når man indser hinandens forskellige kompetencer og kombinerer dem, så bliver det faktisk ret godt.«
Josefine Lauesen, HHX: »Vores logo for eksempel - det kunne Line og mig ikke have lavet med vores kompetencer.«
Line Jedig Nielsen, HHX: »Nej, og det er jo altid rigtig fedt at arbejde sammen med nogle, der er rigtig gode til noget helt andet.«
Anbefaler I samarbejdet?
»JA,« lyder det fra den blandede gruppe.
Har I fået øjnene op for andre ting?
André Fjerrumgaard: »Det har faktisk gjort en forskel, for man får viden på nogle områder, som man ellers ikke ville have beskæftiget sig med eller overvejet, at man kunne få brug for.«
Væk med fordommene
De to klasser har blandt andet udviklet mobile applikationer i innovationstimerne, og i øjeblikket udvikler grupperne deres egne ideer og virksomheder.
Ifølge underviser Elisabeth Nina Petersen åbner samarbejdet også for andre værdier end tværfagligheden.
»Det er tydeligt, at kun disse to klasser taler på tværs, og det giver dem nogle stærke kommunikative evner. Blandt de andre elever florerer fordomme om HHXere som poptøser og HTXere som nørder stadig,« siger hun.
I en af innovationsgrupperne er det dog for længst en saga blot, og her handler det om at bruge hinandens forskelligheder konstruktivt:
»Det bedste ved det her projekt er helt klart at arbejde sammen på tværs, for man får rigtig mange gode ting fra hinanden, og så har vi fået nedbrudt en masse fordomme,« lyder det enstemmigt fra gruppen.
Matthias Boksa: »Vi HTXere har det tekniske, og økonomien og forretningssansen har HHXerne.«
William Find: »Ja, og så har man jo en perfekt gruppe.«