Heunickes ministerium hemmeligholder centrale oplysninger: »Helt ufatteligt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på onsdagen i velinformeret tilstand.

Sundhedsministeriet nægter at svare på, om Magnus Heunicke kendte til advarslerne om coronasmitte fra mink inden 22. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik.

Mens du sov, har Berlingske samlet dagens hidtil vigtigste historier, så du er velinformeret klædt på til resten af dagen.

Vi skal blandt andet runde den kaotiske minksituation, hvor det nu viser sig, at regeringens beslutning om at slå alle mink ned blev taget uden at spørge en central myndighed.

Herudover fik én bestemt bemærkning fra Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, regeringens støttepartier til at tabe kæben tirsdag under Folketingets eksperthøring.

Men inden da skal vi lige runde de seneste coronatal, som ser således ud på nuværende tidspunkt.

  • Bekræftede smittede i Danmark: 73.021 (1.367 nye smittede tirsdag)
  • Antal indlagte: 255
  • Antal indlagte på intensiv: 40 (23 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 797
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 59.759.535
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.409.208

Du kan dykke ned i de danske tal her – de globale tal kan du se mere til her

Og så kan vi nu springe til dagens historier.

Hvert sjette barn i børnehave får skældud

Mere end hvert sjette barn i landets daginstitutioner har oplevet at blive udsat for vrede ord eller råberi. Det viser en ny undersøgelse, som Børns Vilkår står bag.

Og det er en tendens, der blandt andet bekymrer børnepsykolog Malene Angelo fra Børns Vilkår. Det kan nemlig få langvarige konsekvenser, hvis børn udsættes for skældud gennem længere tid. Det kan desuden skabe mere utryghed og børn, der er tilbageholdende over for de voksne. Det fortæller hun til Berlingske.

Der peges dog samtidig på, at skældud særligt opstår i situationer, hvor pædagoger er pressede, fordi de står alene med alt for mange børn.

Undersøgelsen baserer sig på spørgeskemabesvarelser fra 624 børn fra hele landet i alderen fem til seks år.

Du kan læse hele artiklen her

Statsministeren blev ikke orienteret om centrale minkoplysninger fra medarbejder

Et telefonopkald med en række centrale oplysninger om aflivning af mink nåede 7. november frem til en medarbejder i statsministeriet. Oplysningerne, der vedrørte den manglende lovhjemmel i forbindelse med aflivning af mink, kom fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Alligevel valgte medarbejderen ikke at orientere hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller departementschef Barbara Bertelsen om de vigtige oplysninger.

Først da kalenderen skrev 8. november, blev Mette Frederiksen orienteret om den manglende lovhjemmel til aflivning af mink. Det skriver Berlingske blandt andet på baggrund af den redegørelse, som Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde onsdag i sidste uge.

Der har ellers været rettet skarp kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet og Justitsministeriet for håndteringen af sagen om den manglende lovhjemmel. Der er dog også grund til at være kritisk over for håndteringen internt i Statsministeriet, lyder det.

Ifølge Peter Loft, tidligere departementschef i Skatteministeriet, er det højst mærkværdigt, at en medarbejder i Statsministeriet blev orienteret om det kommende hastelovforslag, men ikke viderebragte informationerne til departementschefen i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

»Normalt vil man orientere opad i systemet, særligt fordi det er statsministeren, der lægger navn til beslutningen, og da der trods alt er tale om en usædvanlig og meget vidtgående beslutning, som det nu viser sig ikke er lovlig,« siger Peter Loft til Berlingske.

Du kan læse hele historien her

Kendte Heunicke til minkadvarsel før Mogens Jensen?

Forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S) har fået skarp kritik for at have tilbageholdt advarsler fra sundhedsmyndighederne om coronasmitte fra mink.

I går skrev Information, at sundhedsminister Magnus Heunicke har været orienteret om minksmitten i lige så lang tid som Mogens Jensen, der blev bekendt med advarslerne 22. september.

Men nu nægter ministeriet at svare på, hvorvidt Magnus Heunicke kendte til advarslerne inden 22. september. Det skriver Information.

Og det reagerer flere politiske fronter kraftigt på. Ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er det »helt ufatteligt«, og hun vil have en undersøgelseskommission til at granske sagen om smitte blandt mink og udstedelsen af den ulovlige ordre.

Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund (EL), er det »temmelig uforståeligt«, at ministeriet ikke vil oplyse, hvornår sundhedsministeren blev bekendt med oplysningerne. Derfor har han nu indkaldt Magnus Heunicke i samråd.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, kalder det »fuldstændig afgørende, at man deler data og beslutningsgrundlag hurtigst muligt«.

Du kan dykke ned i historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Milliardbeløb kan stimulere en branche, der ikke har behov

Regeringens tilførsel af milliardbeløb til dansk økonomi kan muligvis stimulere de forkerte brancher.

Dansk økonomi har fået tilført 24,2 mia. kroner fra regeringen for at komme i gang efter coronakrisen, og det vil skabe 25.000 nye job. Men de mange penge styrer uden om de brancher, der har mest behov for hjælp under krisen, viser en analyse fra Dansk Erhverv.

For to ud af tre af de ekstra job vil havne inden for byggeriet. Dermed er regeringen på vej til at begunstige de brancher, der i forvejen klarer sig bedst, og det sker på et tidspunkt, hvor beskæftigelsen for den udenlandske arbejdskraft stiger støt.

Ifølge overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard er de mange aftaler til genopretning af dansk økonomi blevet indgået på et tidspunkt, hvor alt har været usikkert, men det har siden vist sig, at tiltagene nok ikke var de rigtige.

»Her kan man sige, at man er endt med at stimulere noget, der ikke har så meget brug for at blive stimuleret. I bakspejlet er det ikke ideelt,« siger han til Berlingske.

Tag et kig på historien her

I en alder af 103 år modtager Lise Nørgaard sit første statslige legat

Selv om hun har vundet adskillige priser og anerkendelse for TV-serien »Matador«, har forfatter Lise Nørgaard aldrig fået statslig anerkendelse for sit manuskript.

Men det sker nu, i en alder af 103 år, hvor Lise Nørgaard modtager Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse, og det er hendes første officielle anerkendelse for »Matador«.

»Bedre sent end aldrig,« siger hun til Berlingske.

Spørger man Lise Nørgaard selv, vil hun helst huskes for sin journalistik, hvor hun for eksempel på Politiken skrev socialstof, blandt andet om piger, der blev sat ud på Sprogø.

»Matador« er blevet vist otte gange siden premieren i 1978 og er landets mest sete serie nogensinde.

Læs hele historien her

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen skal besvare spørgsmål om aflivning af mink uden lovhjemmel ved en hasteforespørgsel i Folketinget.
  • Klokken 13 afholdes indfødsretsprøven på sprogcentre over hele landet.
  • Statens Serum Institut kommer med sin daglige opgørelse over coronatal klokken 14.