Heunicke kendte til virusmutation i mink – men tilbageholdt oplysninger

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan tage hul på tirsdagen i velinformeret tilstand.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kendte til mutation i mink så langt tilbage som 22. september. Det er lige så lang tid, som den fratrådte fødevareminister, Mogens Jensen (S), kendte til det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til tirsdagens morgenoverblik. Her samler Berlingske dagens vigtigste nyheder, så du kan gå dagen velinformeret i møde.

Det kommer til at handle om regeringens håndtering af mink, coronavirus og tilbageholdte oplysninger. Så læs med.

Men inden da skal vi lige runde de seneste coronatal. De lyder således:

  • Bekræftede smittede i Danmark: 71.654 (1.169 nye smittede mandag)
  • Antal indlagte: 261
  • Antal indlagte på intensiv: 41 (22 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 789
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 59.131.769
  • Antal dødsfald på verdensplan: 1.395.865

Du kan dykke ned i de danske tal her – og de udenlandske tal her.

Og så springer vi til morgenens vigtigste nyheder:

Magnus Heunicke tilbageholdt oplysninger

Vi begynder på forsiden af Information. Her skriver avisen, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har tilbageholdt oplysninger om virusmutationer i mink.

Flere gange i løbet af september blev Sundhedsministeriet orienteret om, at mutationer i coronavirus i mink potentielt kunne påvirke en kommende vaccine. Det viser en gennemgang af regeringens redegørelser for forløbet samt fortrolige dokumenter fra sundhedsmyndighederne, som Information er kommet i besiddelse af.

Den forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S) mødte hård kritik for netop at handle for sent på advarslen om truslen mod den kommende vaccine og for i ugevis at have tilbageholdt oplysninger for Folketinget og offentligheden, men nu viser det sig altså, at sundhedsministeren havde samme information lige så længe.

Ifølge et svar fra Sundhedsministeriet til Information blev Heunicke nemlig allerede bekendt med indholdet af notatet fra Statens Serum Institut 22. september – ligesom Mogens Jensen.

Her kan du læse Informations artikel.

Overbelagte fængsler

Siden 2017 er antallet af indsatte i Kriminalforsorgens institutioner vokset og vokset. Og udviklingen ser desværre ikke ud til at stoppe.

Allerede fra næste år kan det blive sværere at finde plads til indsatte i de danske fængsler. Det skriver Berlingske i dag.

Af den seneste rapport fra oktober med Kriminalforsorgens nøgletal fremgår det, at belægningen på de 4.128 aktive fængsels- og arrestpladser i 2020 har ligget på 100 procent i gennemsnit.

Og fra 2021 forventes belægningen at ligge meget højt med 103,2 procent, fremgår det af et internt dokument sendt fra direktoratet i Kriminalforsorgen til Justitsministeriet, som Berlingske har fået delvis indsigt i.

Den udvikling er bekymrende, lyder det fra Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.

»Overbelæg er noget af det, der slider mest på personalet, og i forvejen er vi i en situation, hvor vi mangler flere hundrede fængselsbetjente i forhold til en normal belægning. Det betyder også, at vi ikke kan løfte den samfundsopgave, vi er sat i verden til,« siger han til Berlingske.

Læs hele artiklen her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Embedsfolk undlod at orientere departementschef

Allerede kort før statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fortalte, at alle mink skulle aflives, blev Justitsministeriet oplyst om, at det var en ulovlig ordre at kræve alle mink aflivet.

Ministeriet blev således bekendt med den manglende lovhjemmel 4. november og ventede alligevel til søndag med at alarmere departementschefen i Justitsministeriet, Johan Legarth.

Og det på trods af at Justitsministeriet samtidig koordinerede med andre ministerier om det manglede lovgrundlag og også gav direkte besked til Rigspolitiet om, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink.

Det fremgår af et svar fra Justitsministeriet til Berlingske. Her står der blandt andet, at departementschefen 8. november blev bekendt med, at der ikke var hjemmel til aflivning af mink uden for smittezonerne.

Det kritiseres blandt andet af professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage. Han mener, at der er tale om »et alvorligt systemsvigt«.

I et skriftligt svar siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske, at »i den konkrete situation havde jeg i sagens natur meget gerne set, at også mit system havde handlet mere resolut, eksempelvis ved at sikre, at departementschefen eller Statsministeriet blev gjort opmærksom på tvivlen om hjemmelsgrundlaget«.

Du kan læse meget mere her.

Regeringen søgte ikke alternativer til minkaflivning

Man søgte ikke alternativer, da regeringen traf beslutningen om, at alle avlsmink skulle aflives.

Det centrale grundlag for regeringens beslutning om at aflive alle danske mink tager ikke stilling til, om det ville være forsvarligt at bevare en andel af de vigtige avlsdyr, og det kritiseres nu. Det skriver Jyllands-Posten.

Det var ellers kontante ord fra regeringen og Mette Frederiksen (S), der flere gange har sagt, at der ud fra Statens Serum Instituts risikovurdering ikke var andre muligheder end at aflive alle danske mink.

Men nu lyder det fra Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, at risikovurderingen slet ikke forholder sig til risikoen ved at bevare avlsdyr. Det siger han til Jyllands-Posten.

Desuden fortæller han, at man i risikovurderingen, der blev bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, alene skulle vurdere risikoen, men ikke udarbejde forslag til mulige løsninger.

Du kan læse hele Jyllands-Postens artikel her.

Private testudbydere utilfredse med sundhedsmyndighederne

Flere private udbydere af de såkaldte antigentest er utilfredse med, at sundhedsmyndighederne tidligere på måneden dømte dem ude på det, de mener er et alt for spinkelt grundlag.

Efter at en ekspertgruppe i begyndelsen af november slog fast, at antigentest er mindre følsomme end den type test, det offentlige bruger, frarådede Sundhedsstyrelsen brugen af antigentest, hvis man har symptomer på coronavirus. Det skriver Berlingske.

Men det er private udbydere som Falck, SOS International, Copenhagen Group og Waterfront Doctors samt en forsker i pandemi utilfredse med. Ifølge de private udbydere er testene blevet miskrediteret på baggrund af »tvivlsomme« studier.

Alle udbydere oplyser, at de har oplevet et fald i antallet af danskere og virksomheder, som benytter sig af antigentest, siden notatet blev udgivet.

Dog fastholder en overlæge bag notatet kritikken af de hurtige antigentest, men afviser, at de private aktører er dømt ude som supplement til det offentliges test.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • Retten i Roskilde ventes at afslutte en straffesag mod et VVS-firma og dets direktør, som er tiltalt for at have hvidvasket 49,3 millioner kroner. Pengene skal efter sigende være trillet gennem Sparekassen Vendsyssel og Lunar Way. Bagmandspolitiet har rejst sagen.
  • Sø- og Handelsretten afsiger dom i sag, hvor det franske medicinalfirma Sanofis afdeling i Frankfurt har anlagt sag mod Novo Nordisk. Sagen drejer sig om en pressemeddelelse, som Novo Nordisk offentliggjorde, hvor man sammenlignede sit eget produkt med et produkt fra konkurrenten. Pressemeddelelsen blev siden trukket tilbage.
  • Folketingets Forsvarsudvalg har forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om mulig spionage mod danske myndigheder og virksomheder fra amerikansk side.
  • Fra i dag er der i Sverige forbud mod at samles flere end otte personer ved offentlige arrangementer. Skærpelsen indføres som led i kampen for at bremse den hastigt eskalerende spredning af coronavirus. Grænsen på maks. otte forsamlede gælder foreløbig i fire uger.