Herhjemme planlægger vi festivaler for 90.000 tilskuere – nu efterlyser norske arrangører samme optimisme: »Det er ikke meget, vi beder om«

Festivalarrangører i Danmark er begyndt at planlægge sommerens festivaler, som imødekommes med en vis velvilje fra myndighederne. Nu råber norske arrangører på samme opbakning.

Festivalsarrangører fra Norge kræver, at de norske myndigheder giver en optimistisk melding om sommerens festivaller, som man har fået i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix (ARKIVFOTO)

Med vacciner, hurtigtest og spitteopsporing på pladserne kan sommerens festivaler blive en realitet herhjemme. Og af samme årsag er flere festivalsarrangører gået i fuld gang med planlægningen.

Blandt andet er Roskilde Festival og Skanderborg Festival fyldt med optimisme, hvor de i samarbejde med en række andre organisationer, heriblandt Horesta, Dansk Live og Dansk Erhverv, samt forskere fra Aarhus og Københavns Universitet, har indgået et samarbejde, der skal undersøge, hvordan man kan gennemføre de store festivaler med mange deltagere.

Særligt udsigterne til, at en stor del af befolkningen bliver vaccineret og således kan få det såkaldte vaccinepas i hænderne, vækker glæde blandt de danske festivalarrangører.

Men i Norge er udsigterne til af afholde festivaller sommeren 2021 en del mere usikre. Og det vækker forudring blandt nordmændene, siden de længe har haft langt lavere smittetal end i Danmark.

Og derfor lyder der nu et opråb fra festivalsarrangører, skriver det norske medie Aftonposten.

»Danskerne har fået et signal fra deres myndigheder, som gør dem optimistiske. De får hjælp til at forme en plan for genåbning. Det ønsker vi også at opnå i Norge, men lige nu ved vi intet,« siger sikkerhedsekspert Martin Holmes, som arbejder for Bergen Live og Live Nation, til Aftonposten.

Sammen med en række repræsentanter fra den norske eventbranche, forsøger Martin Holmes nu at bane vejen for en mere konkret genåbning på eget initiativ. Gennem brevet »Return to live« beder de officielt om en håndsrækning fra de norske myndigheder.

»Der er ikke meget, vi beder om. Vi forventer kun en tankegang, der gør det muligt at se fremad,« lyder det fra Martin Holmes.

Tiltag giver optimisme i Danmark

Martin Holmes har diskuteret situationen med danske kollegaer fra branchen, hvor de blandt andet talte om, hvad der ligger til grund for optimismen i Danmark.

Blandt andet hvor langt vi er i Danmark, når det kommer til at vaccinere befolkningen, hvor vi ifølge den nyligt udkomne vaccinationskalender står til at have vaccineret alle over 16 i midten af juni. Dertil kommer førnævnte studie, som skal undersøge, hvordan man kan afholde arrangementer for mange tusinde mennesker på sikker og forsvarlig vis.

Desuden ventes det også, at myndighederne ruller vaccinepasset ud i løbet af foråret. Og så har Kulturministeriet nedsat et såkaldt »genstartsteam«, som skal komme med officielle retningslinjer for kulturlivets genåbning.

Tilsammen giver det grobund for, at festivalssæsonen bliver aktuel i år i Danmark.