Her vil de passe de ansattes børn under en lockout

Hos Magasin er de klar til at passe de ansattes børn, men mange andre steder er forældre ilde stedt, hvis det ender med lockout i lærerkonflikten.

Hvis den varslede lockout af lærere på de danske folkeskole træder i kraft efter påskeferien, står en halv million børn reelt uden pasning.

Det rammer de ansatte i en række danske virksomheder hårdt, for mange virksomheder har ikke arrangeret pasningsordning for personalet, viser en rundspørge, som bt.dk har foretaget.

- Vi har ingen konkrete planer på nuværende tidspunkt, siger Roar Rude Trangbæk, der er kommunikationschef hos legetøjsgiganten Lego.

Lego oplyser dog, at mange medarbejdere har mulighed for at arbejde hjemmefra, hvis de har problemer med børnepasningen, ligesom det også er tilladt at tage børnene med på arbejde, hvis man ikke arbejder i produktionen.

Lærerlockout ikke gyldig fraværsgrund

På Rigshospitalet må over læger, sygeplejersker, portører og rengøringspersonale også finde pasning i privat regi, hvis konflikten mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening ender med lockout.

- Det er op til folk selv at aftale med deres lokale leder, om de skal holde afspadsering eller tage ferie i det omfang, at de ikke kan møde på arbejde for at passe deres børn, siger Helle Susanne Pedersen, leder af personale og jura på Rigshospitalet.

Hun tilføjer, at det ikke er lovlig grund at blive væk fra sit arbejde, fordi man skal passe sine børn i forbindelse med lockouten.

Hos Dansk Supermarked, der ejer kæderne Bilka, Netto og Føtex har de lagt det ud lokalt, hvordan de ansatte bliver hjulpet i tilfælde af lockout.

- Vi har ikke en samlet model, som vi trykker ned over hovedet på alle, for der er stor forskel på at være i en stor Bilka med 200 ansatte eller en mindre Netto i provinsen, og nogle sidder på kontor eller kører truck, siger pressechef i Dansk Supermarked Mads Hvidtved Grand.

Nogle supermarkeder er allerede ved at undersøge mulighederne for at lave en børnepasningsordning.

- Jeg ved, at Bilka i Horsens er ved at finde ud af at tilbyde børnepasning, og tidligere har Bilka i Næstved gjort det i forbindelse med lukkedage i daginstitutioner, siger han.

Magasin kommer forældre til undsætning

Men mens mange forældre bekymrer sig om, hvad de skal gøre med deres poder efter påske, hvis lærer-lockouten bliver en realitet, så kan de ansatte hos Magasin ånde lettet op. Varehuskæden kommer nemlig sine ansatte til undsætning.

- Vi vil prøve at få sat noget pasning op for vores ansattes børn i vores forretning. Vi regner med at kunne hyre uddannede pædagoger og lærervikarer, fortælle Thor Palmhøj, der er HR-direktør i Magasin.

Hvis lockouten bliver en realitet, vil de ansattes børn altså kunne blive taget med i Magasin, hvor de vil kunne få hjælp til for eksempel lektielæsning, mens deres far eller mor passer deres arbejde som vanligt.

- Vi regner med, at børnepasningen vil foregår i et mødelokale eller i vores kantine, fortæller Thor Palmhøj og tilføjer, at børnepasningstilbuddet vili gælde i alle seks Magasin-forretninger.

Thor Palmhøj forklarer, at beslutningen blandt andet bunder i, at de mange ekspedienter i Magasin ikke arbejde hjemmefra, og at lade børnene følge forældrene på arbejde, kan godt være svært, når man ekspederer.

- Det er en svær periode for vores medarbejdere, og derfor vil vi dem den bedst mulige hjælp til, at de kan gå på arbejde, forklarer HR-direktøren.

Magasin har allerede en aftale med et vikar-bureau, der vil levere pædagoger og lærervikarer, hvis forhandlinger mellem KL og Danmarks Lærerforening bryder sammen. Thor Palmhøj siger, at en eventuel pasningsordning vil forløbe så længe, der vil være behov for den.

Ingen hjælp hos KL

Hos Kommunernes Landsforening, som er hovedaktør i konflikten og er dem, der har varslet lockout af lærerne, er der ingen tilbud om hjælp til deres ansatte.

- Hvis der kommer en lockout, er det en helt ekstraordinær situation, og så kan medarbejderne selvfølgelig tage deres børn med på arbejde, siger KLs administrerende direktør Kristian Wendelboe,

Her må forældrene bruge deres fridage, skiftes til at passe eller få hjælp af bedsteforældre.