»Her spiser vi som grever og baroner«

Der er kyllingelår med ratatouille på menuen på Hvalsø Ældrecenter – hjemmelavet, naturligvis. Siden 1. september har beboernes mad været frisk i stedet for færdiglavet.

Hjemmelavet mad til de ældre på Hvalsø Ældrecenter fotograferet. Der bliver serveret ovnstegt kylling, ratatouille og bådkartofler. Bente Bruun (th.) giver kyllingen topkarakter. "Kyllingen er rigtig sprød, og så er det store stykker, " siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bente Bruun har bestilt fiskefilet med pommes frittes til sin fødselsdag.

»Det er nemlig det, jeg allerbedst kan lide,« siger Bente og øser lidt ekstra ratatouille op på det malede porcelæn. »Men det synes Grete vist ikke så godt om,« siger hun og peger på Grete på den anden side af bordet. Næh, det synes Grete ikke. Men specialbestillingerne på fødselsdage er nu alligevel ikke så tossede. De er en af ændringerne i Hvalsø Ældrecenters nye madvaner, der 1. september gik fra storkøkken til nærkøkken. Når klokken passerer 12, står der derfor hjemmelavet mad på bordene – i dag altså med kyllingelår og ratatouille til hovedret og en skål kernemælkssuppe til dessert.

Tre ernæringsassistenter står for madlavningen, så beboerne dagligt får karrykål med svinekød, forloren skildpadde og brunkål med medister – alt sammen lavet fra bunden. I centerets spisestue skramler bestik på porcelæn. Her hitter den ultralokale kokkekunst.

»Vi får mere varieret mad nu, og pigerne i køkkenet er jo meget dygtige, så det hele smager så dejligt,« siger Bente.

Birte Petersen fra bordet ved siden af har også mærket en forbedring, siden den udefrakommende mad blev sløjfet.

»Maden er meget bedre nu. Og så er det altså også så dejligt, at vi kan dufte maden, når de står og laver den i køkkenet. Det giver appetit.«

Ved Bentes bord har de løftet glassene.

»Skål – det smager jo pragtfuldt!«

Mere på i vægt - mindre madspild

På det midtsjællandske ældrecenter pressede beboerne på for at droppe maden, der før kom færdigpakket fra et storkøkken. Det mødte opbakning fra Jeanette, Betina og Lotte i køkkenet, der i højere grad selv ville svinge potter og pander.

»Vi synes ikke, at smagskvaliteten og konsistensen var i orden,« siger Betina: »Desuden smed vi rigtig meget mad ud før.«

Jeanette har netop sendt de sidste fade med kyllingelår ind i spisestuen. »Jeg vil påstå, at vi næsten kan gøre det billigere nu, for vi smider langt mindre ud og kan selv forhandle os frem til gode aftaler med dem, vi køber råvarerne af.«

Jeanette regner med, at det har kostet køkkenet mellem 10.000 og 20.000 kroner at investere i nye gryder og pander. Desuden fik de Lotte ansat som en ekstra medarbejder. Gruppeleder på Hvalsø Ældrecenter, Susanne Kindler, oplyser, at beboerne betaler et fast beløb til en »kostkasse«, der dækker udgifterne til maden – den ekstra ernæringsassistent betaler kommunen. Indtil videre har kontingentet til kostkassen ikke taget på. Det har til gengæld beboerne.

»Vi kan se, at beboerne tager på. Nogle af dem måske en smule mere, end de har godt af. Før var vi udfordret af, at mange af vores beboere var meget småt spisende. Det har ændret sig,« siger Susanne Kindler.

I spisestuen er restaurationens gæster nået til kærnemælkssuppen.

»Jeg kan godt sige dig,« siger Birte: »Her spiser vi som grever og baroner.«

 

TV: Slut med vakuumpakket ældremad