Her skulle have stået 80 familieboliger

80 almene boliger i bebyggelsen Scanpark på Gammel Køge Landevej skulle have været færdigopført om nogle få måneder. Men grunden står tom. Byggeriet blev alt for dyrt.

Her er en grund uden 80 familieboliger. Selv om der ifølge Lejerbos byggechef Klaus Andersen blev kæmpet for at barbere byggeomkostningerne ned til soklerne, kunne prisen for det almene boligbyggeri ikke holdes inden for lovens rammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen

Man kan næsten se brevet for sig:

»Kære boligsøgende. Det er med stor glæde, at vi nu kan tilbyde dig og din familie en almen lejlighed i vores nye bebyggelse Scanpark. Her er gode adgangs- og parkeringsforhold til vores topmoderne hestesko-formede byggeri i fire etager.

Du og din familie kan se frem til store lyse rum og åbent køkken/alrum kun et stenkast fra en driftig S-togsstation. Og du kan også se frem til hyggelig adspredelse i den dejlige gårdhave eller i kvarterets mange gallerier.«

Vi befinder os på Gammel Køge Landevej i København. Sådan cirka. Faktisk er vi på en lokalitet uden en præcis adresse. Det kan nu også være det samme. For grunden står tom. Scanpark eksisterer ikke, og føromtalte brev er aldrig blevet skrevet.

De 80 familieboliger, som var planlagt her inde på den gamle F.L. Smith-grund, blev for dyre. Bygherren NCC og boligselskabet Lejerbo kom i klemme, fordi udgifterne oversteg de cirka 18.000 kr. pr. etagemeter, som er maksimumbeløbet i lovgivningen om offentligt støttet byggeri.

Allerede da Københavns Kommune i foråret 2006 udbød det hestesko-formede byggefelt, var byggeomkostningerne i hovedstaden røget så meget i vejret, at kun få ville byde på et konkret projekt, fortæller Klaus Andersen, som er byggechef i Lejerbo.

NCC og Lejerbo kunne dog diske op med et byggeri, der lige kunne klare det lovmæssige priskrav, hvis altanerne blev konverteret fra danske til franske, og de valgte byggematerialer blev af standard-klassen uden at være prangende.

I september samme år godkendte Københavns Kommune byggeriet, da prisen for grunden, materialer, entrepriser, udbud og moms blev opgjort til 17.700 kr. pr. etagemeter. Og kommunen tildelte med glæde en kvote på 80 almene boliger.

Men blot få måneder senere var billedet et helt andet. Entrepriseydelserne, det vil sige udgifter til byggefirmaer for opførelsen af det konkrete byggeri, var eksploderet. Når der blev lagt sammen, ganget op og trukket fra, blev etagemeterprisen pludselig 20.000 kr.

Det havde i teorien betydet, at huslejen for en tre-værelses lejlighed på 75 kvadratmeter ville stige fra de oprindelige 6.800 kr. om måneden til 7.300 kr. om måneden.

Men selv hvis der havde været borgere på ventelisen, som gerne ville have ofret en ekstra plovmand om måneden for at flytte ind, måtte spaderne til det første stik gemmes væk.

»Vi må under ingen omstændigheder gennemføre et byggeri, hvis rammebeløbet er overskredet. Og vi kan slet ikke overholde rammerne, fordi priserne på byggemarkedet går op og op og op,« siger Klaus Andersen.

Boligerne i det nye kvarter skulle efter planen have været færdigopført om nogle få måneder. Men i stedet for 80 opmuntrende breve til familier på Lejerbos venteliste med i alt 40.000 navne, endte det hele med, at kun et enkelt brev blev sendt af sted:

»Kære Københavns Kommune. Tak for lån af kvoten på 80 almene boliger. Vi får desværre ikke brug for den alligevel. Scanpark er aflyst.«