Her skal børnene fra Sjælsmark flyttes hen

I mere end et år har det været diskuteret, hvor børnene fra Udrejsecenter Sjælsmark skal bo. Nu er Folketinget blevet orienteret om regeringens planer.

Børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark skal flyttes til et center i Avnstrup på Midtsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal flyttes til Avnstrup.

Det har regeringen orienteret Folketingets medlemmer af Udlændinge- og Integrationsudvalget om her til morgen.

Det erfarer Berlingske, og ministeriet har på sin hjemmeside bekræftet det.

Området ligger midt på Sjælland, otte kilometer fra Lejre, og der er i forvejen et asylcenter i byen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser desuden på sin hjemmeside, at Center Avnstrup i dag fungerer som hjemrejsecenter, hvor der indkvarteres afviste asylansøgere. Der er i dag både enlige og familier på Center Avnstrup. Fra foråret 2020 vil det kun fungere som center for børnefamilier uden lovligt ophold i Danmark, oplyser ministeriet.

Ministeriet oplyser desuden, at det tidligere tuberkulosesanatorium i Avnstrup blev taget i brug i 1940 og ligger i et skovområde uden for Hvalsø. Der er ikke hegn rundt om centret, og der vil blive etableret køkkenfaciliteter til beboerne, så de selv kan lave mad. Det vil desuden ikke være Kriminalforsorgen, der bliver indkvarteringsoperatør på centret.

Udrejsecenter Sjælsmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

»Vi sagde før valget, at der er behov for at skærme børnene noget bedre. Det gør vi nu. Først og fremmest ved fremover at tilbyde vuggestue og styrke børnehave og fritidstilbud, ligesom børnene ikke mere skal bo bag et hegn. Men vi skal også være ærlige over for hinanden. Vi vil stadig se børn, der har det svært. Ikke på grund af dagens beslutning, men på trods af den. Sådan vil det være, så længe forældrene ikke følger myndighedernes afgørelse om at rejse hjem,« skriver udlændingeminister Mattias Tesfaye (S).

Enhedslisten fortæller til Berlingske, at partiet er tilfreds med løsningen.

»Vi er glade. Nu lykkedes det at flytte børnefamilierne, og de bliver boende på Sjælland, og de kommer i Røde Kors' varetægt indtil udbudsrunden. Samtidig kan de børn, der går i almindelig folkeskole, fortsætte frem til sommeren, før de skifter skole. Og de børn, der går i Røde Kors' skole, kan også fortsætte,« siger udlændingeordfører for Enhedslisten Rosa Lund.

Hun tilføjer samtidig, at partiet vil holde øje med, om børn, der fylder 18 år, risikerer at blive skilt fra deres forældre.

Ministeriet oplyser desuden, at der ikke vil komme til at bo enlige på centret. De beboere, der i dag er indkvarteret på Center Avnstrup, og som ikke er i målgruppen for det kommende udrejsecenter, vil blive flyttet til et af Udlændingestyrelsens øvrige indkvarteringssteder.

Det har været heftigt debatteret under både regeringsforhandlinger og finanslovsforhandlinger, hvad der skulle ske med børnene på Udrejsecenter Sjælsmark. Centret huser familier, der har fået afslag på deres asylansøgning til Danmark, eller som har fået inddraget opholdstilladelsen, men som endnu ikke er rejst ud af landet.

Centret blev oprindeligt oprettet med henblik på, at familier kunne bo på centret omkring en uge, inden de skulle rejse ud af Danmark, senest syv dage efter at de har fået afslag på asyl.

Problemet er bare, at adskillige af børnefamilierne på centret bliver hængende. Det drejer sig især om iranske familier. Hvis de ikke frivilligt vil medvirke til hjemrejsen, kan Danmark ikke tvinge dem af sted, fordi der ikke er nogen udsendelsesaftale er med Iran. Mange bliver derfor boende i årevis.

Centralt emne i regeringsforhandlinger

Vilkårene for børnene på Sjælsmark har i flere år været diskuteret på Christiansborg, og under de seneste regeringsforhandlinger samt finanslovsforhandlinger var Udrejsecenter Sjælsmark et centralt emne. Det blev her besluttet, at børnene og deres familier senest 1. april 2020 skulle flyttes til et nyt center med bedre forhold.

Røde Kors har i 2018 og 2019 foretaget en psykologisk undersøgelse af børnene på Sjælsmark og blandt andet konstateret, at der er dobbelt så høj risiko for psykiske lidelser blandt disse børn sammenlignet med nyankomne flygtningebørn. Ligeledes har børnene på Sjælsmark nedsat appetit, hyppige mareridt og problemer med at sove, og mere end halvdelen af børnene mellem 11 og 17 år har symptomer på posttraumatisk stress, konkluderede Røde Kors.

Røde Kors' undersøgelser af børnene på Sjælsmark har blandt andet vist, at der er dobbelt så høj risiko for psykiske lidelser blandt disse børn sammenlignet med nyankomne flygtningebørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Folketingets Ombudsmand er desuden gået ind i sagen, og i december sidste år konkluderede han, at forholdene for børnene vanskeliggør deres opvækst og begrænser deres mulighed for naturlig udvikling og livsudfoldelse. Det skyldes først og fremmest deres generelle situation som børn af afviste asylansøgere med en uvis fremtid, lød det i rapporten.

Alligevel afviste VLAK-regeringen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) som bannerfører, at forholdene skulle forbedres.

Forbedrede forhold ville, lød argumentationen, betyde, at familierne blot ville have større incitament til at blive boende i Danmark, og det er undergravende for hele flygtningesystemet, når mennesker uden krav på asyl ikke kan sendes ud af landet igen.

Børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark skal flyttes til et center i Avnstrup på Midtsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Men for de røde partier – de Radikale, SF og Enhedslisten i særdeleshed – har det været svært at vende det blinde øje og døve øre til børnenes vilkår på centret, og partierne har derfor krævet, at børnene skal ud af Sjælsmark.

Og i forbindelse med regeringsforhandlingerne blev det vedtaget, at forholdene for familierne skulle forbedres, indtil de blev genhuset et nyt sted, og derfor kan de i dag for eksempel tage kantinens måltider med på deres værelser. Det skal skabe et mere »normalt« familieliv.

Asylansøgere med børn har tidligere fået lov til at bo i huse og lejligheder rundtomkring i Danmark, men udlændingeminister Mattias Tesfaye har fastholdt, at partiet ikke ønsker den ordning for familier, der har fået afvist deres asylansøgning, og at familierne fra Sjælsmark ikke skal bo i »et rækkehus i Allerød«.