Her må man klatre lige så tosset man vil

12 nyuddannede sundhedsambassadører i Lyngby-Taarbæk skal bekæmpe overvægt i børnehaver og SFOer.

I Børnehuset Svanen må man klatre både i møblerne og på væggen og hænge med hovedet nedad lige så tosset, man vil. Leg og fysisk aktivitet er en vigtig del af børnehavens hverdag, og det er også et af de nye sundhedsambassadørers hovedbudskaber. Øverst er det Signe og Mathias, nederst Anne-Sophie, der morer sig i klatrestativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen

I Børnehuset Svanen i Kgs. Lyngby er der ingen løftede pegefingre, når børnene klatrer rundt på stole og borde, hopper i sofaen eller hænger med hovedet nedad fra ribberne helt oppe under loftet. Bevægelse er en vigtig del af dagligdagen i den kun fem år gamle daginstitution, der bl.a. er indrettet med klatrevæg og et stort bevægelsesrum.

Og selv om nytilkomne forældre godt kan være lidt bekymrede over risikoen for brækkede arme eller ben, så går det hurtigt over, forsikrer pædagog Jess Haastrup, der er én af Lyngby-Taarbæk Kommunes nyuddannede sundhedsambassadører:

»Børn, der får lov til at udfordre sig selv og kender deres egen krop, kender også deres begrænsning. De ved, hvor meget de kan og ikke kan,« siger han.

12 pædagoger fra seks daginstitutioner har været på et fem-dages kursus som led i kommunens indsats mod overvægt og for fremme af en sund livsstil. De er blevet undervist af en bevægelseskonsulent og en sundhedsplejerske fra kommunen og af ernæringseksperter fra Føde­varestyrelsens Rejsehold, som har lært dem, hvordan man kan gøre leg, aktivitet og sund kost til en naturlig del af børnenes hverdag. Nu skal de hjem i deres respektive børnehaver og SFOer og udbrede budskabet til kolleger, forældre og børn.

»Vi har allerede holdt det første forældremøde, hvor vi især talte om kost, f.eks. om, hvordan vi begrænser børnenes sukkerindtag,« fortæller én af Svanens to andre ambassadører, Chalotte Poulsson:

»Selvom vi er en ret ung institution, har vi allerede nogle traditioner med slik og slikposer til jul, fødselsdage og fastelavn. Men faktisk er det mest de voksne, der synes, det er synd at snyde børnene for slikposer eller sukkerglasur på fastelavnsbollerne. Børnene er bare glade for at få boller, og de blev heller ikke skuffede, da der i år kun var appelsiner og rosiner i fastelavnstønden. Som én af dem sagde: »Her i Svanen putter vi grøntsager i tønden«. De lærer hurtigt, hvad det går ud på.«

Lettere at påvirke de små
Og det er også baggrunden for at sætte ind allerede i børnehavealderen, siger projektleder, sundhedsplejerske Kirsten Dahlgaard:

»I den alder er det lettere at påvirke børnene og give dem sundere vaner. Når de først er blevet 14-16 år, er det vanskeligere at behandle overvægt,« siger hun og understreger, at sundhedsambassadørerne er en både effektiv og billig måde at bekæmpe overvægt og usund livsstil:

»Det koster kun fem dages kursus til de udvalgte pædagoger, og vi kan allerede se, at forældrene bliver mere interesserede, hvis pædagogerne fagligt er klædt på til at rådgive om netop deres barn,« siger hun.

I første omgang er det planen, at erfaringerne fra de seks udvalgte institutioner skal lægges ud på kommunens hjemmeside til inspiration for andre institutioner.

»Men jeg håber da, at det bliver muligt at uddanne sundhedsambassadører og få opgraderet personalets viden og motivation i alle vores ca. 50 børnehaver og SFOer,« siger Kirsten Dahlgaard.