Her kommer tvivlen dig til gode

Selv når man er optaget på en videregående uddannelse, kommer man i tvivl om, hvorvidt det nu også er det rigtige, man er i gang med. Men det er faktisk rigtig godt. For tvivlen giver anledning til reflektion - over hvem man er, og hvad man ønsker af livet.

ARKIVFOTO 2010 af nye studerende på Københavns Universitet- - Se RB 28/9 2014 14.46. Sofie Carsten Nielsen (R) lover penge til alle studerende, der har retskrav på en kandidatuddannelse.(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

En befrielse.

Det var, hvad jeg følte, da jeg for nogle år siden åbnede min mailboks og kunne konstatere, at jeg var optaget på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Ikke kun, fordi jeg helt fra barnsben har vidst, hvad mit drømmejob var. Fantaseret om avisarbejdet som syvårig. Men også fordi mailen landede i min indbakke i måneden før, mit hoved blev iklædt den røde hue. Jeg slap dermed for at bekymre mig om, hvorvidt de studier, jeg ville søge, krævede et bestemt gennemsnit, og i hvilken rækkefølge jeg skulle opstille mine prioriteter. Til den efterfølgende vogntur kunne jeg derfor drikke øl og være åndssvag i visheden om, at jeg jo trods alt var klar til mit drømmestudie.

Men visheden blev til usikkerhed et par måneder senere. Det lille jag af tvivl, der en dag ramte mig under en forelæsning, varede måske ikke mange timer, men da jeg samtidig befandt mig i en forelæsningssal på Journalisthøjskolen, der mest af alt ser ud, som var det en betonudgave af Hogwarts’ mørke eliksirrum, gjorde den nu ret ondt i maven. Skulle jeg nu også være journalist? Var der ikke langt mere prestige i at kalde sig stud.scient.pol. som min gode kammerat? Og havde jeg det egentlig ikke bedst med at arbejde udendørs og undgå computerskærme? I det øjeblik var jeg sikker på, at gartnerfaget var langt mere mig.

Tvivlen er jeg ikke ene om at have haft. Ja, mange studievejledere siger endda, at man først skal være bekymret, hvis man ikke kommer i tvivl.

Og selv om jeg måske er den i min vennekreds, der har været mest sikker på, hvad voksenlivet skulle byde på, var min tvivl ikke nødvendigvis mindre reel, end den min kæreste havde, da hun med en feberbeslutning søgte ind på medicinstudiet, eller den min søster følte, da hun søgte et studie, der måske ikke var livsdrømmen, men det, hun følte sig mest sikker på.

Jeg kan derfor med sikkerhed fortælle jer, at uanset om I har villet være forsikringsmatematikere eller skatterevisorer siden femårsalderen, eller om I i sidste øjeblik vælger at læse til psykoterapeut eller tandtekniker, så vil besøget på www.optagelse.dk ikke være den eneste gang, I kommer i tvivl i løbet af jeres uddannelse. Og det er faktisk rigtig godt. For tvivlen giver anledning til refleksion. Over hvem man er, og hvad man egentlig ønsker at få ud af livet. Den gør måske ondt i maven, men kan være rigtig godt for sjælen.

I dag kunne jeg ikke forestille mig noget federe end at være journalist. Alligevel har jeg en lille drøm om, at jeg om 30 år luger professionelt ud i kirkegårdens ukrudt. Tanken om udendørsarbejdet er utroligt besnærende. Og hvem ved? Livet er jo endnu ungt.