Her kan skybrud ramme søndag

Indbyggerne i Syd- og Sønderjylland må ligesom mange andre danskere i de sydlige egne forberede sig på en regnvåd søndag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens regnen har pisket ned i Sydsjælland, Sydhavsøerne og Sydfyn samt andre dele af landet natten til søndag, har den siden bevæget sig vestpå, og der er derfor udsigt til kraftig regn og torden i flere dele af Jylland. Samtidig er der risiko for lokale skybrud, advarer DMI.

Helt konkret omfatter DMIs varsel om skybrud nu Fyn, Syd- og Sønderjylland, Lolland Falster, Sydsjælland, Sydvestsjælland, Stevns, Køge Bugt, Trekant-området, Kalundborg Kommune og Ringsted Kommune.

Der er alle stederne risiko for kraftig regn, hvor der stedvis kan falde mellem 25 og 35 mm på seks timer og desuden risiko for lokale skybrud med 15 mm eller mere på 30 minutter.

Søndag middag har regnen godt fat i store dele af de østlige risikoområder og bevæger sig stille og roligt mod vest, oplyser DMI.

»I løbet af eftermiddagen vil det bevæge sig over Fyn og Jylland, hvor det rammer sidst på eftermiddagen eller tidligt på aftenen. Det kan blive ved med at regne indtil i morgen tidlig, især i det sydlige Jylland, hvor det bliver hængende længst,« siger vagthavende meteorolog Olaf Mathiassen.

Kraftig regn og skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning) og nedsat sigtbarhed.

Det er endnu for tidligt at afgøre, om sydsjællænderne og fynboerne lørdag aften og nat har været ramt af skybrud, der meteorologisk indtræffer, når der falder 15 millimeter regn eller mere på en halv time.

Hvis man bor i de berørte egne er det en god idé at tjekke kælderen for vand, da der er fare for oversvømmelse i lavtliggende områder, ligesom man bør køre forsigtigt, da der mange steder er store vandmængder på kørebanerne og risiko for akvaplaning.

DMI melder i øvrigt om opklaring flere steder i løbet af natten til mandag, og den kommende uge starter mere fredsommeligt. Endda med mulighed for en smule sol i Nordjylland, på Nordsjælland og Bornholm.

»Og jo længere vi kommer hen i ugen, jo mere sensommeragtigt vil vejret også arte sig. Sidst på ugen vil vi igen se temperaturer på op omkring de 20 grader,« siger Olaf Mathiassen.