Her kan din kat bedst li’ at blive kløet

Britiske forskere har gennemført forsøg på 50 katte for at finde ud af, hvor de bedst kan lide at blive kløet. Og hvem, de bedst kan li’ at blive kløet af.

Der kan være en grund til at din kat ser sur ud. Forskere har forsøgt at indkredse hvordan katte kan lide blive kløet. Fold sammen
Læs mere
Foto: BARBARA MUNKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katte er gådefulde dyr, og det kan være vanskeligt for deres ejere at aflæse, hvad de egentlig ønsker, medmindre de mjaver efter mad. Nu har en gruppe forskere fra Storbritanniens University of Lincoln forsøgt at finde ud af, hvordan katte bedst kan li’ at blive kløet. Forsøget beskrives i fagtidskriftet Applied Animal Behavior Science, og tæller 50 katte, der er blevet kløet systematisk på forskellige steder af kroppen.

Kløningen blev udført af både kattens ejere og af fremmede, og begrænset til enten området omkring hagen, ørene, bagpartiet ved halen, ryggen og brystet.
De mange kløninger blev filmet og vurderet efter en skala af kattesignaler som forskerne på forhånd havde sammensat, hvor sammenknebne øjne eksempelvis blev tolket som positiv respons, mens bid og kradsninger blev betragtet som negativ respons fra katten.

Hovedparten af kattene foretrak at blive kløet mellem øjnene eller ørene, og færrest brød sig om at blive kløet på ryggen ved halen. Katte rører normalt ikke hinanden på halerne, medmindre de er absolut bedste venner. Så ifølge dette eksperiment tæller katten ikke nødvendigvis sine ejere som inderkredsen af venner.

Og der var mere dårligt nyt til katteejere. Optagelserne viste nemlig, at kattene var mere tilbøjelige til at udvise negative reaktioner over for deres ejere end overfor fremmede, hvilket er en usædvanlig adfærd for husdyr. Dette tolkede forskerne dog først og fremmest som en utilfredshed hos kattene over at blive kløet på andre måder, end det kattene var vant til hos deres ejere.