Her går det bedst med sommerhushandlen

Udbuddet af sommerhuse i Region Hovedstaden er faldet med 16 procent på et år. Det skyldes et bedre salg, lyder det fra EDC. Imens bliver der sat flere sommerhuse til salg i Jylland.

ARKIVFOTO. Sommerhusene ved Gudmindrup Lyng ved Sejerø Bugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Påsken varsler traditionelt begyndelsen på sommerhussæsonen, også når det gælder handlen med sommerhuse. I år har køberne færre huse at vælge mellem på Sjælland sammenlignet med sidste år, mens der omvendt er flere at vælge mellem i Jylland.

I Region Hovedstaden minus Bornholm er udbuddet ifølge nye tal fra ejendomsmæglerkæden EDC faldet med 16 procent på et år, mens der på resten af Sjælland er tale om et fald på tre procent, hvilket svarer til godt 250 færre huse på mæglernes hylder.

»Vi kan se, at udbuddet falder, fordi det generelt går bedre. Det gør sig især gældende i hovedstadsområdet, og de mennesker, der køber sommerhuse i Nordsjælland, jamen det er københavnerne, der i første omgang har mærket, at finanskrisen er ved at lette,« siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.

Særligt i Gribskov Kommune, hvor de store sommerhusområder Gilleleje og Tisvildeleje ligger, er der kommet længere mellem til salg-skiltene, idet udbuddet her er faldet fra 690 huse i 2013 til 547 i dag, svarende til 21 procent.

Vest for Storebælt er udbuddet til gengæld en smule stigende.

»Det er det samme, der sker i Jylland, bare med modsat fortegn. Her kan vi se, at finanskrisen ikke rigtigt har sluppet sit tag endnu, og det går lidt tungere med at få solgt husene,« siger Jan Nordmann.

I alt er der godt 200 flere sommerhuse til salg i år i Jylland og på Fyn, hvilket svarer til omkring tre procent flere end sidste år. Blandt de store sommerhuskommuner i Vestdanmark ses den største stigning i udbuddet i Ringkøbing-Skjern, hvor der er ti procent flere huse til salg i år sammenlignet med sidste år.

At det går mere trægt i Jylland hænger også sammen med, at en stor del af de jyske sommerhuse lejes ud i sommerhalvåret, så sælgeren kan bevare en fornuftig økonomi omkring sit hus, forklarer Jan Nordmann.

»Sælger er derfor ikke på samme måde indstillet på at gå ned i pris, selv om markedet ikke kan indfri ønskerne til salgspris. Og det betyder i sidste ende, at huset ikke bliver solgt, i hvert fald ikke inden for et rimeligt tidsperspektiv,« siger han.

Samlet set har køberne i år 12.407 sommerhuse at vælge mellem.