Her får sløsede patienter nu pjækkebøder på 250 kroner

To sygehusafdelinger begynder snart at opkræve gebyrer fra patienter, som bliver væk fra aftaler. Antallet af udeblivelser er trods kampagner stadig for højt.

Alene i 2011 blev der aflyst knap 7.200 operationer på danske sygehuse, fordi patienterne udeblev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

250 kroner. Det vil være bøde-kravet, som sløsede patienter vil blive præsenteret for, hvis de udebliver fra behandlinger eller undersøgelser på to afdelinger på sygehuse i Region Midtjylland uden at melde afbud.

Betaler de ikke, vil de modtage to rykkere, og hvis de stadig nægter at betale, sendes kravet til inddrivelse via Skat, og udgifterne til den manøvre vil blive lagt oven i bøden.

Sådan bliver vilkårene for patienter på radiologisk afsnit på Regionshospitalet Silkeborg samt på ortopædkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg, der som de første i sygehusvæsenet herhjemme vil blive mødt af en bødetrussel.

Det sker som led i et forsøgsprojekt, der efter flere års tilløb sættes i gang inden sommerferien, og som har til formål at bekæmpe, hvad der beskrives som et stigende problem med udeblivelser, fremgår det af en beskrivelse af projektet til politikerne i Region Midtjylland.

»De forsøg, der hidtil har været gjort på at reducere udeblivelserne, har haft en vis effekt. Men det har ikke bragt os helt i mål. Der er stadig en del udeblivelser nogle steder, og det er både generende for planlægningen på afdelingerne og for de andre patienter, fordi det betyder længere ventetider,« siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Han henviser til forsøg med at udsende påmindelsesbreve til forældre til syge børn på børneafdelingen på Kolding Sygehus, som fik antallet af udeblivelser til at falde fra 7,5 pct. til 4,5 pct.

Ifølge baggrundsmaterialet til det nye forsøgsprojekt viser studier af forskellige påmindelsesordninger således, at der »stadig resterer et uhensigtsmæssigt højt antal af udeblivelser«. Formålet med forsøget er derfor at finde ud af, om en gebyrordning kan gøre en større forskel og stort set helt udrydde problemet.

Må ikke straffe sygehusene

Skiftende regeringer har gennem flere år presset på for at skride hårdt ind mod problemet med udeblivelser, der opfattes som et spild af ressourcer.

Men både blandt ansatte og i patientorganisationerne er der betydelig modstand mod bøderne, som man frygter vil få social slagside og især ramme udsatte patienter med f.eks. psykiske problemer.

»Bøder er en dårlig idé, som repræsenterer en urimelig mistro mod patienterne. Man antager, at de bare ikke gider at møde op, selv om de i nogle tilfælde måske har forsøgt at melde afbud uden at være kommet igennem til afdelingen,« siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Det har også været fremhævet, at sygehusene selv jævnligt må aflyse planlagte behandlinger til gene for patienterne. Region Midtjylland selv måtte f.eks. op til jul aflyse undersøgelser og operationer for over 50 patienter på grund af af overbelægning og problemer med arbejdsmiljøet på en kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Derfor har det også i forbindelse med bødeprojektet været overvejet, om der også skulle være kompensation til patienter, når sygehuset aflyser. Men det er ikke blevet til noget, fordi der ikke er lovhjemmel til det, og fordi afdelingerne i forvejen mister penge via takststyringen, når de må aflyse indgreb.

Oprindeligt var det tanken, at bøden skulle have været på omkring 500 kroner. Men man er nu landet på de 250 kroner, som privatpraktiserende speciallæger i dag har lov til at opkræve, og som vurderes at kunne være »adfærdsregulerende«. Beløbet er også sat så lavt for at undgå, at det bliver en væsentlig finansieringskilde for afdelingerne.

Artiklen er rettet kl. 21.44. I en tidligere version fremgik det fejlagtig, at Lars Engberg er formand for Danske Regioner. Han er formand for Danske Patienter.