Her får danskerne det bedste glimt af solformørkelsen

Vejrudsigten tyder stadig på, at skyer vil spolere solformørkelsen fredag. DMI oplyser, at de bedste chancer for at opleve vejrfænomenet vil være i de sydlige og østlige egne af landet.

Bent Nielsen fra Kikkertland i Aalborg har indtil nu solgt 75.000 solbeskyttelsesbriller fra sin internetbutik: kikkertland.dk. Han må nu melde udsolgt og har kun en håndfuld tilbage som han sælger fra sin fysiske butik. Det er både skoler og firmaer der har købt brillen til solformørkelsen fredag d. 20. marts kl. 10.49. Her ses han med et par solbeskyttelsesbriller Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skyer svæver deres egne veje, og fredag lægger de sig over Danmark, bedst som den største solformørkelse siden 1961 rammer landet. Vagtchef Morten Rønnebæk fra DMI fortæller, at der stadig er udsigt til skydække over hele landet, og at det med stor sandsynlighed vil spolere en stor del af oplevelsen af det sjældne vejrfænomen.

»Der ligger et lavtryk oppe ved Færøerne netop nu, og det er på vej ned mod os. Så torsdagens flotte, klare vejr skyer til i løbet af natten,« siger han.

Ifølge Mogens Rønnebæk skal man stille sig et sted i Syd- eller Østdanmark, hvis man vil give sig selv de bedste chancer for at opleve solformørkelsen.

»Skyerne vil lægge sig over hele landet, men laget vil være mest gennemsigtigt over de sydlige og østlige egne, hvor man i hvert fald vil kunne ane solskiven gennem skyerne og få et glimt af formørkelsen. I Nordvestjylland vil man ikke få vejrfænomenet at se, fordi skydækket vil være for tykt,« fortæller han.

Vagtchefen understreger, at det stadig er usikkert, hvor stor gennemsigtigheden vil være, men han anbefaler, at folk står klar allerede fra klokken 9.40, hvor månen langsomt begynder at bevæge sig ind foran solen, fordi chancen for det gode glimt hurtigt kan være gået tabt.

»Der kommer flere og flere skyer, og de vil lukke sig mere og mere ned i løbet af formiddagen. Så det handler om at være tidligt ude,« siger han.

Solformørkelsen sker, når månen træder ind foran solen og kaster sin skygge ned på jorden. Klokken 10.48 vil månen dække op til 85 procent af solens areal.