Her er udlændingene: Pakistanerne er bedre uddannet, vietnameserne får høje karakterer, og englænderne tjener godt

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er antallet af ikke-vestlige indvandrere blevet femdoblet i løbet af de seneste 30 år.

I Københavns Kommune er andelen af indvandrere og efterkommere i 2018 25 procent. Billedet er fra Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kommer fra Polen for at studere, de kommer fra Syrien på flugt fra krig, de kommer fra Storbritannien for at arbejde, mange af dem bliver her, og mange af dem får børn her.

Det Danmark, du ifølge politikerne kender og gerne skal blive ved med at kende, er på godt og ondt et indvandrerland.

Det bekræfter en ny rapport fra Danmarks Statistik, der også afslører, ligeledes på godt og ondt, hvordan det står til med indvandrerne og deres efterkommere i Danmark anno 2018. Om de så er fra ikkevestlige eller vestlige lande.

Berlingske samler her en række fakta fra rapporten om indvandrerne og deres efterkommere, som du formentlig ikke var klar over:

 • »I 2017 var 22 procent af de levendefødte børn født af mødre, der var indvandrer eller efterkommer. Det er en stigning på 11 procentpoint siden 1997, hvor andelen var 12 procent«.
 • »1. januar 2018 udgør indvandrere og efterkommere 13 procent af befolkningen i Danmark. Andelen af indvandrere er ti procent, og blandt dem er 58 procent fra ikke-vestlige lande«.
 • »I løbet af de seneste 30 år er antallet af ikke-vestlige indvandrere blevet femdoblet«.
 • »I Ishøj er 39 procent af befolkningen indvandrere eller efterkommere, hvilket gør det til den kommune med den største andel«.
 • »Blandt 30-64-årige er beskæftigelsen meget lav blandt indvandrere fra Irak, Libanon, Somalia, og Syrien. Indvandrere fra Nederlandene, Tyskland og Litauen har derimod de højeste beskæftigelsesfrekvenser«.
 • »Blandt indvandrere fra Rumænien, Polen og Pakistan har mellem 14 og 20 procent en lang videregående uddannelse, hvilket er mere end blandt personer med dansk oprindelse, hvor andelen er 12 procent«.
 • »Blandt 30-årige ikke-vestlige efterkommere har 53 procent af mændene og 69 procent af kvinderne afsluttet en erhvervskompetencegivende uddannelse. De tilsvarende andele for 30-årige med dansk oprindelse er 74 og 82 procent«.
 • »For de 20-29-årige kvindelige efterkommere med libanesisk oprindelse er 33 procent hverken i beskæftigelse eller under uddannelse i 2016. Det er den højeste andel blandt de undersøgte efterkommergrupper«.
 • »Drenge og piger med dansk oprindelse får højere karakterer ved de bundne prøver ved folkeskolens afgangsprøver end indvandrere og efterkommere. Baseret på karakterer i de seneste fem skoleår (2013-2017), er karaktergennemsnittet for drenge og piger med dansk oprindelse 6,7 og 7,5. De tilsvarende niveauer for de ikkevestlige efterkommere er 5,4 og 6,1«.
 • »Blandt både drengene og pigerne er det de vietnamesiske efterkommere, som klarer sig bedst, med karaktergennemsnit på 6,8 og 7,8, mens det er de tyrkiske og libanesiske efterkommere, som har de laveste karaktergennemsnit. Blandt drengene ligger de på 4,7 for de tyrkiske efterkommere og på 4,8 for de libanesiske efterkommere«.
 • »Opdelt på oprindelsesland havde 20-59-årige mandlige indvandrere fra Storbritannien den største indkomst før skat i Danmark i 2017. Deres samlede gennemsnitlige indkomst var på 462.800 kroner før skat«.
 • »Indvandrerne i Danmark kommer fra mere end 200 forskellige oprindelseslande«.
 • »Mens vestlige efterkommere er repræsenteret i et vist omfang på alle alderstrin, er der stort set ingen ikkevestlige efterkommere over 45 år. Derimod udgør aldersgruppen mellem nul og 25 år 82 procent af alle ikke-vestlige efterkommere«.
 • »Det er i Region Hovedstaden, at indvandrere og efterkommere udgør den klart største andel af befolkningen. Her er andelen 19 procent«.
 • »Mandlige indvandrere fra Irak, Somalia og Syrien havde i 2017 en årlig indkomst før skat, der var mindre end 255.000 kroner før skat. Heraf kom mellem 38 og 67 procent af indkomsten fra offentlig forsørgelse«.
 • »Mens de ikke-vestlige indvandrere udgør otte procent af hele den 16-64-årige befolkning, er deres andel af de 16-64-årige på offentlig forsørgelse 11 procent«.