Her er Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger til genåbningen

Sundhedsstyrelsen, Erhvervsministeriet og Styrelsen for Patientsikkerhed er søndag klar med nye retningslinjer for, hvordan man bedst forebygger smitte ved tætte kontakter i erhvervsmæssig sammenhæng. Er man som personale, kunde eller patient bekymret, kan man beskytte sig med ansigtsmaske eller visir.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den kontrollerede genåbning af Danmark ruller videre mandag morgen, og en række liberale erhverv som eksempelvis frisører, tatovører og massører igen får lov at få kunder i butikken, så skal det ske med en række nye retningslinjer, der skal forhindre smittespredningen.

Med genåbningen vil flere mennesker uundgåeligt komme i tæt kontakt med hinanden. Selv om det er kontakt mellem mennesker, der ikke viser tegn på sygdom, så kan kan det betyde et stigende smittetryk. Og det er det smittetryk, alle danskere fortsat skal sætte ind på at forebygge.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) sagde på søndagens pressemøde, at vi skal fortsætte med at holde afstand.

»Vi har været gode til at holde afstand. Bliver vi ved med det, kan vi tage skridet mod en mere normal hverdag,« fastslog han.

»Det er sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne op nu for de liberale erhverv og i en lang række sundhedsfag,« sagde Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen har søndag udsendt retningslinjer for, hvordan både personale, kunder og patienter på tværs af brancher og erhverv kan håndtere de kommende undersøgelser, behandlinger, serviceydelser og andre former for handlinger, hvor man ikke kan undgå at komme i tæt kontakt.

»I mange af de erhverv, der åbner igen, er der mange ydelser og behandlinger, som ikke kan udføres uden tæt kontakt. Frisøren kan jo ikke ordne øjenbryn eller skæg uden at stå ansigt til ansigt, og det samme gælder social- og sundhedsassistenten, der skal hjælpe den ældre med mundhygiejne, eller ved visse undersøgelser hos for eksempel lægen eller optikeren. Fordi vi er i en situation, hvor vi forventer et stigende smittetryk af en virus, som de fleste af os er modtagelige for, så kan det i en overgangsperiode være nødvendigt med en ekstra beskyttelse,« sagde direktør Søren Brostrøm.

God håndhygiejne og masser af rengøring

Alle erhverv skal altså fortsætte med at holde afstand og sørge for, at risikoen for kontaktsmitte bliver nedsat. Derfor skal alle fortsætte med god håndhygiejne og masser af rengøring, særligt på de overflader og genstande, der berøres af mange mennesker, eksempelvis håndtag, bordflader, kontakter, armlæn, behandlingsbrikse, nakkestøtter, og redskaber.

»Når tæt kontakt er nødvendig, så undgå så vidt muligt tæt ansigt-til-ansigt kontakt. Fysiske barrierer som for eksempel en plexiglasskærm eller et ansigtsvisir kan beskytte mod eventuel dråbesmitte, når man ikke kan undgå længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt, eller når man har mange korte kontakter i løbet af en arbejdsdag,« sagde Søren Brostrøm.

Er man som kunde eller patient bekymret for smitte, hvis man er i en af risikogrupperne, så kan man ifølge Sundhedsstyrrelsen vælge at skabe en barriere ved enten selv at tage visir på eller ved at tage en ansigtsmaske på under behandlingen.

Søren Brostrøm understregede på pressemødet, at visirer og ansigtsmasker ikke må skabe en falsk tryghed.

»Man skal passe på med, at det ikke skaber falsk tryghed. Det vigtigste er at sørge for kortvarig kontakt, og at man holder god hygiejne. Redskaber skal gøres rene mellem hver kunde, det er det vigtigste,« sagde han.

Erhvervsministeriet har samtidig sendt en række anbefalinger ud med meget specifikke retningslinjer til de erhverv, der nu kan gøre sig klar til at genåbne.

Retningslinjerne går blandt andet på, at der max må være 1 person pr. 4 m2 gulvareal. Der skal holdes afstand mellem kunder og klienter, og der skal gøres afstand i venteværelserne.

Læs alle anbefalingerne her.