Her er status på overenskomstforhandlingerne

Det første reelle gennembrud i overenskomstforhandlingerne kom natten til onsdag. Det næste kan være tæt på.

Det første reelle gennembrud i overenskomstforhandlingerne kom natten til onsdag. Det næste kan være tæt på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der skal forhandles nye aftaler på plads for i omegnen af 745.000 offentligt ansatte, hvis nuværende overenskomster udløb 1. april.

Parternes egne forsøg på selv at forhandle sig frem til nye overenskomster for de ansatte i både stat, regioner og kommuner brød sammen i slutningen af februar. Derefter har det været op til forligsmand Mette Christensen at søge at få parterne frem til et forlig.

Sidste frist for at indgå en aftale i Forligsinstitutionen er 1. maj. Hvis ikke det lykkes, bryder en storkonflikt løs. Den vil lamme store dele af den offentlige sektor.

Se status her:

Regionerne

Der er indgået en aftale for 40.000 ud af de i alt 120.000 ansatte i regionerne.

Bag aftalen står på arbejdsgiversiden Danske Regioner.

På lønmodtagersiden er det FOA, HK Kommunal, 3F - Fagligt Fælles Forbund, Socialpædagogerne, Dansk Metal, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Serviceforbundet.

Resten af fagforeningerne, herunder blandt andet Dansk Sygeplejeråd, overvejer situationen og håber fortsat at få større sikkerhed om den betalte spisepause, hvis de skal være med i en aftale.

Kommunerne

Alle parterne på det kommunale område er tidligt fredag morgen igen samlet i Forligsinstitutionen. Forhandlingerne har for nogle af parternes vedkommende været i gang hele natten.

Her har især lærernes arbejdstid været den helt store knast, men torsdag og natten til fredag melder parterne om fremskridt i forhandlingerne. Et forlig kan være tæt på, lyder det.

Staten

Forhandlerne fra det statslige område forlod Forligsinstitutionen kort før klokken to natten til fredag. De er indkaldt igen til fredag klokken 10.

På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne, mens også løn og lærernes arbejdstid har givet problemer.

/ritzau/