Her er sandheden om fortrydelsespiller

Man kan godt blive gravid, selv om man har taget en fortrydelsespille efter et ubeskyttet samleje. Pillerne har nemlig begrænset virkning omkring ægløsning.

Der er forskel på de typer af nødprævention, der kan købes i håndkøb, men begge typer har deres begrænsning, advarer læger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle kalder det fortrydelsespiller, andre holder sig til udtrykket nødprævention.

Man fortryder ikke nødvendigvis et samleje, bare fordi man ikke ønsker, der skal komme en graviditet ud af det.

Både hvis præventionen svigtede, eller man slet og ret ikke fik beskyttet sig, er det rart at vide, at man har et alternativ til bare at vente og se, om man er blevet gravid.

Men fortrydelsespiller er ikke lige så pålidelige som normal prævention. De virker nemlig ikke hele menstruationscyklussen, og det er vigtigt at vide.

»Nødprævention virker ved at udskyde ægløsningen,« forklarer medicinstuderende Ellen Støkken Dahl, der også er medforfatter til bogen »Glæden med skeden«.

Ægløsning finder typisk sted 14 dage før den første blødningsdag i en naturlig menstruationscyklus. Men det er svært at vide, præcist hvornår det er, fordi de færreste har helt regelmæssige blødninger. Desuden kan kroppen også sætte gang i ægløsning, hvis man eksempelvis glemmer en eller flere p-piller.

»Hvis ægløsning allerede har fundet sted, så er der et æg, der kan blive befrugtet, og det kan fortrydelsespiller ikke gøre noget ved,« slår ledende overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital Charlotte Wilken-Jensen fast.

Der findes to slags nødprævention i håndkøb. De virker begge ved at udskyde ægløsning, sådan at hvis du har ubeskyttet sex eller præventionen svigter, så er der ikke noget æg at befrugte i æggelederen. Men fortrydelsespillerne kan ikke beskytte mod uønsket graviditet, hvis du dyrker ubeskyttet sex meget tæt på ægløsning.

Den ene type piller indeholder det syntetiske hormon levonorgestrel. Det forhindrer en stigning af luteiniserende hormon (LH) i kroppen. Ved at forhindre en stigning i LH, udskyder pillen ægløsning.

»Men hvis LH-stigningen i kroppen allerede har fundet sted, så kan levonorgestrel-pillen ikke stoppe ægløsningen, så sker den alligevel,« forklarer Ellen Støkken Dahl.

Den anden type fortrydelsespille indeholder stoffet ulipristalacetat. Det kan faktisk godt stoppe ægløsningen, selv om kroppens indhold af LH er begyndt at stige, og derfor virker denne type nødprævention tættere på ægløsningen.

»Denne type piller beskytter lige så godt mod graviditet i fem dage, som levonorgestrel virker det første døgn,« fortæller Charlotte Wilken-Jensen.

Piller med levonorgestrel bliver nemlig mindre i stand til at forhindre graviditet, jo længere tid der går mellem samleje, og man tager pillen, og den kan maksimalt tages tre døgn efter samlejet.

»Men ingen af pillerne har en effekt, hvis ægløsning allerede har fundet sted,« understreger Ellen Støkken Dahl.

Hun understreger, at det er vigtigt, at vide noget om den præventionsmetode man bruger, så man selv er i stand til at afgøre, om der er sket et præventionssvigt.

Kvinder på p-piller, der har glemt en pille eller to, kommer ofte i tvivl om, hvornår deres prævention svigter.

/ritzau/FOKUS