Her er sagen om »papkassenotatet«

Få overblikket over sagen, hvor fem topofficerer fra Forsvaret er mistænkt for at føre Folketinget bag lyset.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem danske topofficerer er mistænkt for bevidst at føre Folketinget bag lyset i sagen om antallet af irakiske krigsfanger og risikerer nu en tjenestemandssag. Her følger et overblik over den såkaldte papkassenotat-sag:

I foråret 2011 iværksatte Forsvarskommandoen en undersøgelse af interne papirer, fordi whistleblower-hjemmesiden Wikileaks havde offentliggjort dokumenter vedrørende krigen i Irak.

I maj 2011 faldt man over et notat i en papkasse. Notatet var uden afsender og datering, men udtrykker angiveligt en forsvarsmedarbejders frustration over forsvarets påståede fifleri med det antal irakiske fanger, som havde været i danske styrkers varetægt.

Enhedslisten stillede 29. maj 2007 et spørgsmål til daværende forsvarsminister Søren Gade (V) om antallet af fanger taget af danske soldater i Irak. Den 24. april 2007 svarede Søren Gade, at »det samlede antal anholdte er 198«.

Men ifølge notatet var Hærens Operative Kommando (HOK) allerede på det tidspunkt klar over, at danske soldater snarere havde taget godt 500 til fange.

Ifølge »papkassenotatet« var det daværende chef for HOK, Poul Kiærskou, der beordrede tallet justeret til 198.

Med HOKs angiveligt forkerte oplysninger i hånden har forsvarsministrene Søren Gade og Gitte Lillelund Bech (V) mindst 13 gange refereret til fangetallet »198« overfor Folketinget og således uforvarende talt usandt. Senest i december 2010.

Det fundne anonyme notat kom i første omgang i hænderne på Forsvarets Auditørkorps, som konkluderede, at en eventuel straffesag var forældet. Derimod kunne en disciplinærsag komme på tale.

Kammeradvokaten blev i foråret 2012 bedt om at gennemgå sagen af Forsvarsministeriet. Syv højtstående officerer skulle afgive redegørelser for deres rolle.

Fem af disse officerer har efter Kammeradvokatens færdige analyse nu modtaget besked om, at forsvaret ønsker at indkalde dem til »tjenstligt forhør«, som i sidste ende kan munde ud i en tjenestemandssag.

Antallet af tilfangetagne irakere har været og er en stor del af den politiske debat, fordi fangerne kan være blevet udsat for tortur efter udlevering til de irakiske myndigheder.

KILDE: BT og Berlingske.

BNB