Her er reaktionerne på Danmarks nye regering

Lykønskninger til nye ministre, en kommentar om en Søren Pinds selvudnævnelse som »fremtidsminister« og tak til den længst siddende minister i Danmark. Det er nogle af de reaktioner, som politikere og organisationer er kommet med, efter Lars Løkke Rasmussen i dag præsenterede sin nye regering.

Mandag d. 28. november 2016 præsenterede statsminister Lars Løkke rasmussen sin nye regering for dronningen på Amalienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 11 i dag præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen sin nye VLAK-regering på Amalienborg Slotsplads.

Nye ministre er kommet til, nogle har rokereret rundt, og fire er helt røget ud.

I timerne efter har reaktionerne på de nye ministre og regeringen været mange. Fra mange kolleger på Christiansborg lyder et stort tillykke med til de nye ministre på de sociale medier. Ofte også med en opfordring eller ønske om et godt samarbejde.

Blandt andet skriver Nicolai Wammen fra Socialdemokraterne på Twitter:

»Tillykke til de nye ministre. S ønsker et godt samarbejde og vil give regeringen med- og modspil til gavn for Danmark.«

Også SFs formand Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale har tweetet et tillykke - her henvendt til specfikke ministre.

»Søren Pinds selvudnævnelse som fremtidsminister virker mest af alt lidt fjollet«

Det er ikke kun politikerne, som reagerer på den nye regering. Flere forskellige organisationer har også givet deres mening til kende.

Blandt andet sender formand for pædagogerne i Bupl, Elisa Bergmann, en opfordring afsted til den nye konservative børne- og socialminister.

»Jeg håber virkelig, at Mai Mercado vil sørge for, at børnene bliver prioriteret af regeringen. Hun har tidligere udtalt, at der er problemer med normeringerne i daginstitutionerne, og at børneområdet ligger hende nært,« siger hun til Ritzau.

Også formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, reagerer på de nye ministre. Og hun retter lidt kritik mod regeringen, den nye minister for uddannelse og forskning, Søren Pind og hans tidligere udtalelse om at være ny »fremtidsminister«.

»Så længe regeringen ikke har tænkt sig at sikre tilstrækkelig uddannelsesfinansiering, så virker Søren Pinds selvudnævnelse som fremtidsminister, mest af alt lidt fjollet,« siger hun til Ritzau.

Direktør for Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, siger til Ritzau, at han glæder sig til at arbejde sammen med den nye regering.

»Vi ser frem til samarbejdet med den nye regering. Den vigtigste opgave for den nye regering bliver at ruste Danmark til vækst og løse problemerne med mangel på arbejdskraft. Det er vi klar til at samarbejde med regeringen og Folketingets partier om.«

Flere kvinder og farvel til Bertel Haarder

Den nye VLAK-regering har flere kvindelige ministre end den tidligere V-regering. Ni kvinder står i spidsen for hver deres ministerier, og det glæder kvinfo-direktør Nina Groes, men ikke uden forbehold.

På twitter skriver hun:

En anden ting, som flere politikere reagerer på ved præsentationen af den nye regering, er, at Bertel Haarder ikke længere skal være minister. Han fik 7906 dage som minister og er den længst sidende minister i Danmark.

Flere af hans kolleger benytter derfor lejligheden til at sige tak. En af dem af de Radikales leder Morten Østergaard. Han skriver på Twitter:

»Tak til Bertel Haarder - manden med danmarksrekord i ministererfaring. Mange sværdslag, mange kompromisser. Stor, stor respekt!«

I et punkt i regeringsgrundlaget, hvor regeringen skriver, at Danmark er et kristent land. Organisationen Humanistisk Samfund mener, at »det er ærgerligt, at regeringen holder fast i påstanden om, at Danmark skulle være et kristent land.«

»Der er stadig flere og flere som melder sig ud af Folkekirken og i lang tid har der været over en million danskere som ikke er medlem. Det er ikke et godt signal at sende til dem, når man påstår at landet tilhører en bestemt trosretning,« siger forkvinde Lone Ree Milkær i en pressemeddelselse.