Her er rapporten, der får Jeppe Kofod op i det røde felt: Regeringen »normaliserer islamofobi«

Med eksempler, der tæller politikere på begge fløje, forsøger en rapport at slå fast, at Danmark er et islamfjendsk land. Rapporten, der er fra en tyrkisk tænketank med forbindelser til styret, konkluderer, at regeringen er med til at normalisere islamfjendskhed.

Udenrigsminister Jeppe Kofod er forarget over rapporten og dens konklusioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

En rapport fra en tyrkisk tænketank ved navn SETA konkluderer, at Danmark er et islamfjensk land.

I Berlingske kan man læse om udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som er oppe »i det røde felt« over rapporten og dens konklusioner.

Her er et overblik over, hvad rapporten når frem til. SETA er en tyrkisk organisation, som har base i hovedstaden Ankara og klare forbindelser til den tyrkiske regering.

Jeppe Kofod er forarget over rapporten og dens konklusioner blandt andet, fordi tænketanken bliver støttet med EU-midler. Det har europaparlamentsmedlemmer også fundet problematisk, og i november 2019 stillede fire italienske medlemmer et spørgsmål til EU-Kommissionen.

De ville vide, om det kan passe, at en statslig organisation retmæssigt kan modtage støtte, når den tilsyneladende har det mål at »sortliste« europæiske lande, som gør sig »skyldige« i at indføre antiislamistiske budskaber.

Rasmus Paludan og Ida Auken

Rapporten nævner folketingsvalget i 2019 som et tilsyneladende friskt pust, der som bekendt afsatte den borgerlige regering til fordel for en venstreorienteret. Sådan blev det ifølge rapporten bare ikke, for den fastslår, at der også er store problemer på venstrefløjen.

Rasmus Paludan fremhæves i rapporten for sine talrige demonstrationer på et antiislamistisk grundlag. Men hans politisk diamentrale modstykke i Radikale Venstre går heller ikke fri.

Her nævnes de Radikales Ida Auken, der i oktober 2019 i Politiken skrev et debatindlæg, hvor hun kaldte en repræsentant for en moské i københavnsområdet for »idiot«, efter at han nægtede at give hende hånden.

»Fra en folkevalgt politiker kan et sådant debatindlæg ses som en promovering af islamofobisk retorik mod muslimer. Det er højst problematisk, at en folkevalgt politiker, som er etnisk dansk, og som har magten til at fordømme en allerede udsat repræsentant for en religiøs minoritet, fremhæver sig selv som et offer over for en borger, som ikke har nogen offentlig magt til at forsvare sig selv,« står der i rapporten.

Rapport: Danskernes syn på muslimer er bekymrende

En spørgeundersøgelse fra Mandag Morgen om befolkningens holdninger til immigration bliver også bragt på banen. 28 procent svarede i 2019, at de enten var helt eller delvist enige i, at muslimske flygtninge skulle udvises.

Rapporten hævder, at islamofobien i Danmark er steget og har skabt et hårdere miljø for flygtninge, immigranter og muslimske minoriteter. En medvirkende årsag er ifølge rapporten tilblivelsen af den nuværende etpartiregering.

Det giver nemlig statsminister Mette Frederiksen (S) frit spil til at samarbejde med højrefløjen om stramninger på udlændingeområdet og med venstrefløjen om eksempelvis velfærd.

»Dette er en bekymrende konklusion, da det truer det forfatningssikrede princip om religionsfrihed i Danmark,« står der.

Mette Frederiksen og friskoler

Tidligere rapporter har også fremhævet Mette Frederiksen. I rapporten for 2017 blev Socialdemokratiets formand nævnt for at tale imod behovet for muslimske friskoler, som har været stærkt omtalt i medierne.

Et politisk flertal i Folketinget blev i 2017 enige om at skærpe tilsynet med friskolerne.

Rapportens forfattere nævner de skærpede tilsyn med friskolerne, og de undrer sig tilsyneladende.

»Med kun 25 muslimske skoler ud af 558 uafhængige skoler i Danmark er der en betydelig overrepræsentation af muslimske skoler under tilsyn. Man kan undre sig over, hvorfor denne overrepræsentation finder sted,« skrives der.

Rapporten nævner imidlertid ikke årsagerne, der ligger bag det øgede tilsyn.

Flere muslimske friskoler har gennem de seneste år mistet deres statsstøtte på grund af punkter på blandt andet skoleskemaet, som har vist sig problematiske. Det var tilfældet med den muslimske friskole Lykkeskolen i Gellerup i Aarhus, der skulle betale 9,8 millioner kroner tilbage til staten i 2018. Det skete efter, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fandt, at der foregik kønsopdelt undervisning og censur af biologibøger.

I februar 2018 blev den muslimske friskole Iqra Privatskole dømt til at betale 16,2 millioner kroner i tilskud tilbage, efter at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet påtalte en række overtrædelser af friskoleloven omkring bl.a. at have rådet unge muslimer til at undgå ikkemuslimske venner, ligesom den skulle have spredt videoer fra Hizb ut-Tahrir i forskellige Facebook-grupper.

Som en krølle på halen i rapporten konkluderes det:

»2019 har vist sig at være et år, hvor det ikke kun var de traditionelle højre- og nationalistiske stemmer, der fremmede islamofobisk opførsel. I stedet syntes den traditionelle venstreside at have vedtaget en lignende retorik og hjalp med at normalisere islamofobi.«