Her er man på fornavn med Ritt

Tingbjerg i den nordvestlige udkant af København har været præget af uro, men præventive tiltag som heldagsskole, sundhedshus og bedre boligforhold skal hjælpe bydelen på ret kurs.

Ritt Bjerregaard og Mette Frederiksen lytter opmærksomt til Elfije Lushtaku (tv) og Bisant Moftha. De er ved at uddanne sig til »bydelsmødre« og begynder hen over sommeren at opsøge isolerede kvinder i Tingbjerg for at fortælle dem om god børneopdragelse, sunde kostvaner og jobmuligheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var engang, hvor det ikke var så idyllisk her i området, hvor husene er høje og ligner hinanden.

I vinterferien 2007 hærgede bål og brand gaderne, og i august året efter blev 19-årige Osman Nuri Dogan skuddræbt. Men denne onsdag formiddag skinner solen i Tingbjerg, hvor overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og partifællerne Mette Frederiksen og Jesper Christensen er på visit for at se, hvordan det går med den socialkriminalpræventive indsats.

Første stop er skolen midt i Tingbjerg, der siden sommerferien har været en heldagsskole, der integrerer fritidsaktiviteter og lektiehjælp i skolelivet.

»Selvfølgelig har der været skeptiske forældre, og børn er blevet taget ud af skolen pga. omlægningen. Men på gangene hører jeg, at eleverne er glade for skolen og synes, det er dejligt, at lærerne har fået mere tid til dem,« fortæller skoleleder Joy Frimann Hansen, da det politiske trekløver og skolens personale er samlet til fælles frokost og åben dialog.

Børnene bruger nu flere timer i skolen og har derfor mindre tid til at hænge ud på gadehjørnerne, hvor en aktivitet kunne være at tyre flasker efter busserne eller forsøge at sætte ild på den lokale SuperBest. Men heldagsskolen er ikke kun lutter idyl. Der er stadig problemer, og lærerne efterlyser øget samarbejde med pædagoger og socialforvaltning og bedre faciliteter. Politikerne tygger og tænker. Ritt, som alle her på skolen tilsyneladende er på fornavn med, hører straks kronerne klirre, mens Mette Frederiksen nikker alvorligt.

»Investeringer i det kriminalpræventive arbejde kan betale sig, men man bruger alt for mange penge på brandslukning i stedet for forebyggende arbejde,« konstaterer hun ikke uden en vis ironi med gadebrandene in mente.

Efter en tur rundt på skolen går turen videre gennem kvarterets brede gader, hvor hække og stakit har ladet livet, fordi mere luft og bedre udsyn er en del af det tryghedsskabende renoveringsprojektet. Også gadebelysningen er øget.

Kvarterløft
»Det er en super fed lejlighed,« udbryder Mette Frederiksen, da følget, der nu også inkluderer Helle Riis fra områdesekretariatet, træder ind i en nyrenoveret lejlighed. Fra en stor stue har man til den ene side udsigt til en fælles have med legeplads og til den anden ud over gaderne, hvor renoveringen af kvarteret tydeligvis stadig er i gang.

Sidste stop på rundturen er sundhedshuset, hvor sundhedsplejerskerne hver onsdag eftermiddag holder åbent hus. Områdekontoret hjælper jobsøgende, og udsatte familier kan få gode råd i en åben rådgivning. Mange af områdets beboere benytter allerede tilbuddene, men der er stadig isolerede kvinder, som sundhedshuset mangler at få i tale. Derfor er syv kvinder i øjeblikket ved at uddanne sig til »bydelsmødre«. De får viden om børneopdragelse, kost og beskæftigelse og skal opsøge de udsatte kvinder hjemme og fortælle dem om deres muligheder i Danmark. Det er frivilligt arbejde, men ifølge en af bydelsmødrene kaster det alligevel lidt af sig.

»Jeg bruger også den viden, vi får her, hjemme hos mig selv – altså jeg er begyndt på at spise sundt og sådan noget,« siger Bisant Moftah. Hun glæder sig til, at hun til sommer er færdiguddannet og skal »ud og fange kvinder«.