Her er listen: Det beslaglægger betjente mest af i fængslerne

Det er ikke kun mobiltelefoner, der bliver smuglet ind i landets fængsler. Her er top syv over de ting, politiet fandt i 2014

Tegning: Lars Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem mobiltelefoner om dagen.

Det er, hvad der i gennemsnit bliver fundet og beslaglagt i landets fængsler og arresthuse. Generelt beslaglægges der flere og flere ulovlige ting blandt fangerne.

Torsdag kom der særligt fokus på indsmugling af netop mobiltelefoner, efter Justitsminister Søren Pind (V) oplyste, at fire af de varetægtsfængslede i forbindelse med terrorangrebet i København sidste år, har haft adgang til i alt syv mobiltelefoner i fængslet.

De seneste tal viser, at der i gennemsnit beslægges fem mobiltelefoner om dagen. Tallene er fra 2014, men formand for fængselsforbundet, Kim Østerbye, mener ikke, tallet har ændret sig synderligt siden.

Antallet af beslaglagte mobiltelefoner, stoffer og våben er alle steget fra 2013 til 2014. Tager man det samlede antal fund er det steget med 13 procent fra 2013 til 2014. Kim Østerbye forklarer stigningen med, at man er blevet bedre til at finde og registrere de ulovlige ting blandt fangerne.

Desuden forklarer han, at indsmuglingen af ulovlige ting foregår »med al den fantasi, du overhovedet kan iværksætte«.

»Der smugles ting ind på alle mulige måder. Det kan være via vasketøj, der kommer ind udefra, via besøg af pårørende udefra, og ved at man kaster noget ind. Hver gang vi lukker et hul, så finder de et nyt,« siger han.

Adspurgt om, hvorfor man ikke eksempelvis finder en pakke, der er kastet ind over fængselsmuren, svarer formanden:

»Hvis vi på et lukket fængsel har et udehold, der går og gør rent, så er der en betjent sammen med seks til ni fanger, og betjenten kan ikke se, hvad alle laver på alle tidspunkter. Der er ikke nogen, der kun har til opgave at holde øje med det her, vi har alle sammen et væld af opgaver i dagligdagen.«

Kim Østerbye mener, det vil hjælpe med flere aktioner, hvor en hundefører eksempelvis ransager fangernes celler tidligt om morgenen.

Det er ikke kun mobiltelefoner, der bliver smuglet ind i landets fængsler, viser den seneste årsstatistik fra Kriminalforsorgen for 2014. Her følger top syv over de ting, politiet fandt i 2014:

  • 2.957 cannabis
  • 1.920 mobiltelefoner
  • 469 narko (andet end Cannabis)
  • 159 alkohol
  • 152 stikvåben – alt lige fra en kniv til værktøj der er tilvirket som våben, så det ..
  • 34 slagvåben
  • 7 andre våben