Her er Københavns nye kirke: Plads til at hænge ud hele døgnet

Den første nye kirke i København siden 1980erne bliver lys og åben og med masser af udendørs plads. Den kommer til at ligge lige ved vandet i Teglholmen.

Den nye kirke i Københavns Sydhavn har endnu ikke fået et navn. Men den er tegnet af JAJA Architects. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAJA Architects
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den bliver hvid som en middelalderkirke, men ellers er den første nye kirke i Københavns Stift siden 1989 alt andet end gammeldags.

Kirken kommer til at ligge på Teglholmen i Sydhavnen med bl.a. MAN Diesel & Turbo og Skolen i Sydhavnen i nabolaget. Når den står færdig i sommeren 2019, vil den være lys, rummelig og med såvel havkig som højt til himlen.

Det fremgår af det vinderprojekt af en arkitektkonkurrence om at tegne den nye kirke, der i dag blev præsenteret af Sydhavn Sogn og stiftet. Den endnu navnløse kirke er tegnet af JAJA Architects, og hele herligheden løber med byggegrund op i omkring 140 millioner kroner.

Kirken kommer til at fremstå som et slags tårn med kors på toppen. Det bliver muligt at bevæge sig hele vejen til toppen af bygningen ad en udendørs promenade, ligesom kirken får et stort udendørs areal.

Et areal, der ifølge menighedsrådet skal være et nyt, lokalt samlingssted, hvor der er mulighed for rekreative aktiviteter eller blot hænge ud. Som menighedsrådsformand Lone Rasmussen udtrykker det, så er det »vigtigt, at kirken er et sted, man kan komme til på alle tider af døgnet, når man har behov for det«.

»Den nye kirke bliver en kirke, som man kan komme til 24-7,« siger hun.

Det nye byggeri kommer efter flere kirkelukninger i stiftet, der er blevet begrundet med, at der i de pågældende sogne enten ikke er eller i fremtiden ikke vil være nok sognebørn til økonomisk at forsvare driften af dem.

Omvendt i Sydhavnen, hvor der vil komme flere indbyggere og dermed flere folkekirkemedlemmer. Prognoser fra Københavns Kommune fremskriver indbyggertallet for de nybyggede boligkvarterer i Sydhavnsområdet fra cirka 6.000 i dag til over 21.000 i 2030.

Byen har også vokseværk andre steder. Den forventes at vokse med cirka 120.000 indbyggere frem mod 2030. Mange af dem vil ud over Sydhavnen slå sig ned på Østerbro og Amager Vest. Derfor vil stiftet også bygge nye kirker i Nordhavnen og i Ørestaden.

De nyeste kirker i stiftet er Husum Kirke fra 1977, Tingbjerg Kirke fra 1983 og Skelgaardskirken, der blev indviet seks år senere. Ældste kirker i København er i øvrigt Tårnby Kirke og Brønshøj Kirke fra 1100-tallet.