Her er JPs nye chefredaktør: »Jacob er en god kaptajn - også når skibet gynger«

Jyllands-Postens nye journalistiske topchef har ikke meget avis-erfaring, men han er en arbejdshest og en empatisk leder, som bevarer overblikket, når det ser sværest ud. Portræt af TV-manden, der skal forny avisen.

Jacob Nybroe bliver ny ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Posten, skriver JP/Politikens Hus i en pressemeddelelse. Han afløser Jørn Mikkelsen. (Foto: Miklos Szabo/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Miklos Szabo

Jyllands-Postens nye ansvarshavende chefredaktør hedder Jacob Nybroe, og han kan efter 26 år i TV-branchen kun meget vanskeligt kaldes avis-mand.

Til gengæld kalder de mennesker, der kender ham, ham mange andre ting:

Loyal, idérig, en begejstringsskaber, en administrativ begavelse og den slags chef, der er god til at se, hvornår der skal knappes øl op i redaktionslokalet, hvornår nogen trænger til et ekstra klap på skulderen, og hvornår den mentale pisk skal frem.

I går forlod Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jørn Mikkelsen, sin post efter otte år. Allerede i dag træder Jacob Nybroe, der indtil nu har været nyheds- og souschef på TV2 Nyhederne, ind i stillingen, hvor han skal forsøge at lave en moderne avis på både papir og internet - og ikke mindst tjene penge på det.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Det er et jobskifte, som Jacob Nybroes gode ven og (nu forhenværende) chef på TV2, nyhedsdirektør Mikkel Hertz, »ikke havde set komme, men på ingen måde er overrasket over«, som han siger:

»Jacob har en masse kompetencer, som ikke altid er særligt veludviklede hos redaktionelle ledere; nemlig overblik og systematik. Han har en kæmpe arbejdskapacitet og kan tage fra. Han får ting til at ske, uanset om det er redaktionelle projekter eller er struktur, administration og økonomi. Det er Jacob, som har haft ansvar for vores økonomistyring på TV2 Nyhederne. Det er et stort budget, og han har sat en ære i, at vi har ramt plet hver gang,« siger Mikkel Hertz.

»Og så er han et godt menneske. Man kan mærke, man er i godt selskab med ham. Det betyder også noget på en journalistisk arbejdsplads, at det er rart og sjovt at være der,« siger Mikkel Hertz, der har arbejdet sammen med Jacob Nybroe i mindst 15 år.

TV-mand siden 1990

Jacob Nybroe begyndte sin karriere som reporter, vært og redaktør på TV2 Østjylland i 1990. I 1994 havde han en kort afstikker til Jyllands-Posten - hans hidtil eneste erfaring med det klassiske printmedie. Siden vendte han tilbage til TV2 Østjylland som redaktionschef, et job, han i 2000 byttede ud med samme titel - nu bare hos moderskibet TV2 Danmark.

I 2010 blev han udnævnt til nyhedschef, men stoppede i 2014 på TV2 efter en uenighed med den øvrige ledelse. I stedet stiftede han sit eget kommunikationsbureau med en tidligere kollega fra TV2-regionen i Østjylland, Morten Brøcker:

»Jacob er en meget idérig. Han er begejstringsskaber, og han skaber højde til loftet på en redaktion. Han kan give en hel redaktion lyst til at række efter de helt høje mål - the sky is the limit. Derudover har han en meget høj grad af personlig integritet. Han er tro mod sig selv, selv om nogen måtte mene noget andet end ham. Både privat og fagligt. Han udfordrer altid automatpilotholdningerne og den politiske korrekthed. Den egenskab er guld værd at have som leder,« siger Morten Brøcker.

»Sådan er Jacob også privat. Han er en fantastisk diskussionspartner, fordi han tør udfordre de gængse normer og vanetænkningen, og det gør ham altid spændende at snakke med,« siger Morten Brøcker, der måtte gå solo efter et lille år med det fælles projekt. For otte måneder siden blev Jacob Nybroe nemlig hentet tilbage til TV2.

Står fast ved roret

Jacob Nybroe har i hovedparten af sin karriere arbejdet »bag skærmen«. Hvis navnet Nybroe klinger bekendt for den almindelige mediebruger, skyldes det formentlig hans journalist- og TV-vært-lillebror, den otte år yngre Jeppe Nybroe.

»Da vi var børn, var det selvfølgelig min bror, der sendte mig til bageren efter »moderkager« - så jeg fik de lillebror-røvfulde, jeg fortjente. Men vi er endt i samme fag, og på den måde er tætheden også blevet større,« siger Jeppe Nybroe, der i dag er vært på programmet »Krimicentralen« på TV3.

Jeppe Nybroe medgiver, at hans bror ikke er avismand af opdragelse - og måske derfor for nogen et overraskende valg til Jyllands-Postens absolutte top.

»Men journalistik er hans hjerteblod. Når vi taler sammen, taler vi - ud over at tale om at sejle, god mad og vores familier - altid journalistik. Fra morgen til aften. Og så ved jeg jo, også privat, at Jacob er en god kaptajn. På flere måder. Han er god til at bevare overblikket. Jeg ved, at han gennem mange år som chef har været en person, folk kan regne med, hvis de har haft det svært. Hvis skibet gynger, kan du regne med, at han står fast ved roret,« siger Jeppe Nybroe.

Storebroderens evne til at lede, finde resultater og bevare roen blev tydeligst for Jeppe Nybroe, da sidstnævnte i starten af 2014 blev tilbageholdt af en bevæbnet gruppe i Libanon under en reportagetur og holdt til fange i 28 dage:

»Da var det min bror, der sad ved rorpinden og styrede. Med den ene hånd skulle der forhandles med kidnappere og samles penge ind, og der skulle sørges for, at pressen ikke skrev om sagen. Med den anden hånd skulle der holdes sammen på en familie, der hang i laser og var bange. Da var det Jacob, der stod forrest,« siger Jeppe Nybroe.

Skal jonglere holdninger - og JPs fremtid

Jacob Nybroe er tiltrådt i dag, tirsdag. Udnævnelsen af ham har fået den konsekvens, at journalistisk chefredaktør, Pierre Collignon, har valgt at forlade Jyllands-Posten efter næsten 20 år på avisen og fire år i chefredaktionen.

Collignon begrunder i en pressemeddelelse sin afsked med, at der med Jacob Nybroe i spidsen skal sættes en ny retning for avisen.

Således er to erfarne avismagere væk fra Jyllands-Postens chefkontorer. Og med Jørn Mikkelsens afgang også en stærk ideolog og holdningsperson. Og det - at få greb om printmediets særlige udfordringer og tillige indtage pladsen som holdningsperson - bliver Jacob Nybroes største udfordring i det nye job, spår Michael Dyrby, der indtil 2015 var nyhedsdirektør på TV2, men i dag har stiftet sit eget konsulentfirma.

»At sidde på et dagblad i dag kræver jo, at man har markante holdninger, som flugter med bladets linjer. Som chefredaktør skal man skrive ledere, styre lederkollegiet og på mange måder stå på mål for Jyllands-Postens markante holdninger og hardcore debat. Det er ikke et område, Jacob har betrådt tidligere. Som ansat på en stor public service-station bliver du nærmest vaccineret mod at mene noget,« siger Michael Dyrby.

»Jacob Nybroe besidder en stor journalistisk tyngde, og han har tydelige evner for at kombinere de moderne medier, TV og det digitale. Men man tømmer nu JPs ledelse for printledelsesfaring og får en helt anden ikke-print-erfaren type ind, som skal prøve at finde en fremtid i et meget svært marked. Jeg er spændt på, om Jacob kan være med til at skabe en ny forretningsmodel. Han har nogle klare egenskaber på den front. Han er simpelthen interesseret i den forretningsmæssige del af mediebranchen: Sælger vi noget? Hvordan kan vi optimere? Han er god til at se, hvordan man får noget ud af pengene,« lyder skudsmålet fra Michael Dyrby.

Privat er Jacob Nybroe gift og har to voksne børn. Familien er pt. bosat i Odense-området.