Her er huse og veje oversvømmet for fjerde gang på 13 år

Stedet, hvor »man aldrig skulle have bygget en by«, ligger igen under vand.

ARKIVFOTO FRA 2007: Borgere hjælpes efter kraftigt regnvejr i Greve. Byen er blevet ramt af oversvømmelser flere gange inden for de seneste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

På bare 13 år er den københavnske forstadskommune Greve ramt af fire oversvømmelser.

Denne gang på grund af anden juledags massive regnskyl, der nogen steder gav mere end 45 millimeter vand fra oven på mindre end et døgn.

Flere boligområder står under vand søndag igen i Greve. Både parcelhuskvarterer og bebyggede områder med etageejendomme.

Beboere i 20 lejligheder i Greve er søndag blevet evakueret på grund af oversvømmelse. De berørte er anbragt i et fælleshus, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Ligesom flere andre steder i landet er en å gået over sine bredder efter nattens voldsomme regnskyl.

I ejendommen på Fyrrehegnet er vandet trængt ind i stuelejlighederne, og der er risiko for overgang i elinstallationer.

Nedbøren lørdag svarer til 20 dages normal nedbør. og når det i forvejen er væltet ned i december, er jorden i forvejen mættet, og regnvandsbassiner og vandløb fyldt op.

Derfor har vandet endnu sværere ved at trænge hurtigt ned end under normale omstændigheder.

Men der er efterhånden ikke noget, der hedder normalen i Greve, der har været ramt af oversvømmelser mange gange. Store parcelhusområder, den gamle bydel, kommunens rådhus og gymnasium og områder med etageejendomme har været hårdt ramt over de sidste 13 år.

I 2002, 2007, 2010 og nu igen.

I 2010 konstaterede Eske Groes fra Kommunernes Landsforening overfor Jyllands-Posten, at mange af kommunens parcelhuse og boligkvarterer overhovedet ikke burde være anlagt, fordi området ligger for lavt.

»Greves egne analyser viser, at man aldrig skulle have bygget en by her,« sagde han.

Men allerede i 2002, hvor der faldt 100 millimeter regn på tre timer, satte Greve kommune gang i flere projekter, der skulle afbøde eller løse klimaforandringerne for kommunens udsatte borgere.

Og efter det gigantiske skybrud i 2010, kom der yderligere skub i planerne om klimatilpasning og præventive foranstaltninger.

Fra pumpestationer, omlægning af vandløb og vandledninger, udvidede opsamlingsbassiner, jordvolde, beredskabsplaner, kontraklapper og udvikling af særlige strategimodeller.

Men Greve bliver stadig oversvømmet, når naturen slår til og trods mere end 12 års kamp mod klimaforandringer i den hårdt prøvede kommune med udbredte parcelhuskvarterer.

I 2007 sagde byens ktenik- og miljøchef Jesper Brandt, at den endelige klimasikring ville tage mindst 10-12 år, så hvis vejrguderne igen slår til med større vandmængder, må borgerne ruste sig til endnu en kamp i det lavtliggende område, der ligger 20 kilometer fra København.