Her er fremtidens jobansøgning og cv

Om fem år sender du ikke en ansøgning og et cv, når du skal søge et job. Læs en rekrutteringseksperts spådom her.

Inden man når til jobsamtalen, så skal man på skrift have overbevist en arbejdsgiver om sine fortræffeligheder. Og i fremtiden sker det med et motiveret cv, lyder vurderingen fra direktør Morten Ballisager. Free/Colorbox.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ansøgning og et cv. Sådan har jobansøgninger set ud i lange tider. Men i en meget nær fremtid vil det se ganske anderledes ud, mener Morten Ballisager, der er direktør i rekrutteringshuset Ballisager.

Hans forudsigelse er, at ansøgningen forsvinder, og at man i fremtiden kun sender et cv.

»Vi ser nu, at cv'et bliver mere og mere centralt, og ansøgningen mister betydning. Og jeg er ikke i tvivl om, at den tendens vil fortsætte, så jeg tror godt, at man kan forestille sig, at det om fem år er almindeligt, at man ikke medsender en ansøgning, men sender et motiveret cv,« siger Morten Ballisager.

Det er altså ikke bare et cv i gammeldags forstand, men et motiveret cv, hvor nogle af elementerne fra ansøgningen har fået - komprimeret - plads i cv'et.

Morten Ballisager forklarer denne udvikling ved, at modtagerne simpelthen ikke har tid til at læse alt det prosa, der står i ansøgningerne i dag.

Dertil kommer, at 80 procent af arbejdsgiverne i Ballisagers årlige rekrutteringsanalyser siger, at de altid læser cv'et før ansøgningen, og at 49 procent siger, at de ikke kommer videre til ansøgningen, hvis cv'et ikke er interessant.

»Vores rekrutteringsanalyser viser, at cv'et ifølge arbejdsgiverne i 2016 gerne skal være lidt længere, end man ønskede i 2012, mens ansøgningen i samme periode skal være kortere,« siger Morten Ballisager.

Så de to elementer - ansøgning og cv - smelter sammen i fremtiden, mener Morten Ballisager. Men lige nu vil han ikke anbefale jobsøgende kun at sende et motiveret cv. Han mener ikke, at arbejdsgivere og rekrutteringsbranchen er helt klar til det endnu.

»Der er ikke en modenhed i branchen til det endnu, og derfor er der en fare for, at det vil blive tillagt, at man ikke har gjort sig umage nok, så man skal i dag stadig spille med de spilleregler, der er.«

Og de spilleregler er en ansøgning på maksimalt en side og et cv, som maksimalt skal være på tre sider, viser arbejdsgivernes ønsker i rekrutteringsanalysen fra 2017 fra Ballisager, hvor 878 virksomheder har svaret.

»Ansøgningen skal i dag to ting: Den skal beskrive motivationen for at søge jobbet og beskrive det faglige match,« siger Morten Ballisager.

Han bakkes op af Jannie Jensen, der er rekrutteringskonsulent hos Jobindex.

»Jeg vil gerne vide, hvorfor du synes, at det her job er det fedeste i hele verden. Og hvad der gør, at du vil være den bedste til det,« siger Jannie Jensen.

Derudover opfordrer hun til, at man dropper alle klichéerne, da det er noget, de andre også skriver, og det skaber ikke opmærksomhed om ens person i bunken af ansøgere.

»Jeg er mindre interesseret i at høre, at du kan holde mange bolde i luften, er struktureret, kan arbejde i teams og være selvstændig, fleksibel og så videre. Det er for meget floskler,« siger Jannie Jensen.

/ritzau fokus/