Her er Fremskridtspartiets historie

Fremskridtspartiets historie blev bevæget og turbulent.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1973: Fremskridtspartiet (Z) kommer i Folketinget med 27 mandater. I begyndelsen er partiets hovedkrav: Mindre bureaukrati, total afvikling af indkomstskatterne samt mere enkle lovparagraffer.

1979: Fremskridtspartiets mandater i Folketinget falder til 20. Dette skyldes til dels den livlige debat mellem partiets to fløje af ”strammere” og ”slappere”, som er mere eller mindre imod velfærdsstaten og ”embedsmandsvældet” i Danmark.

1980: Et såkaldt ”muhammedanerfrit” Danmark bliver én af Fremskridtspartiets erklærede målsætninger.

1983: Fremskridtspartiets stifter og medlem af hovedbestyrelsen, Mogens Glistrup, idømmes 3 års ubetinget fængsel for skattesvig ved Højesteret.

1984: Mogens Glistrup er i fængsel og Pia Kjærsgaard kommer i Folketinget som hans suppleant. Snart herefter vælges hun som politisk ordfører. Fremskridtspartiets mandater falder til 6. Yderligere to medlemmer forlader gruppen, så der kun er fire medlemmer tilbage ved folketingsvalget i 1987.

1987: Mogens Glistrup er tilbage fra fængslet, og der opstår voldsomme stridigheder mellem ”slapperne”, nu med Pia Kjærsgaard i front og Mogens Glistrups ”strammer”-fløj.

1988: Mogens Glistrup nægter at stemme for et forslag indgået med Schlüter-regeringen. Fremskridtspartiet fratager ham retten til at stille op for partiet. I 1991 mister Glistrup sin plads i Fremskridtspartiets hovedbestyrelse. Han stifter Trivselspartiet og 3 medlemmer af Fremskridtspartiet skifter til det nye parti: Trivselspartiet får ikke nok stemmer til at komme i Folketinget.

1990: Trods interne problemer får partiet 12 mandater ved folketingsvalget, 1990.

1994: Aage Brusgaard går af som gruppeformand, og Kim Behnke vælges som hans efterfølger. Pia Kjærsgaard og hendes fløj underkender valget af Behnke, idet han tilhører Glistrups fløj. Kjærsgaards tilhængere i hovedbestyrelsen ender med et mistillidsvotum. Året efter forlader Kjærsgaard og tre af hendes tilhængere partiet og danner Dansk Folkeparti.

1997: Kirsten Jacobsen bliver politisk leder for Fremskridtspartiet.

1999: Kirsten Jacobsen bekendtgør, at hun forlader dansk politik. Uden en egentlig lederfigur, genoptages Mogens Glistrup i partiet. Dette medfører, at Fremskridtspartiets fire folketingsmedlemmer forlader partiet og stifter Frihed2000.

2000: Under Glistrups ledelse opnår Fremskridtspartiet kun 0,5 procent af stemmerne og kan derfor ikke komme i Folketinget. Partiet genopstiller ikke ved næste valg i 2005.