Her er fem råd til at undgå indbrud i vinterferien

Det kan være farligt at lægge feriebilleder ud på de sociale medier. Københavns Politi og Syd- og Sønderjyllands Politi giver her gode råd til, hvordan du mindsker risikoen for indbrud, mens du er bortrejst i ferien.

Inden danskerne rejser på ferie i uge syv kan de, ifølge forskellige politikredse, gøre brug af flere tiltag for at mindske risikoen for indbrud i hjemmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Vinterferien står for døren og flere danskere vælger at tilbringe uge syv udenfor Danmarks grænser. Men uanset om du soler dig under varmere himmelstrøg, suser ned af sneklædte bjerge eller noget helt tredje, så har du sikkert din smartphone med.

Telefonen har i dag erstattet både postkort og kamera, og det er fristende at tage et selfie på strandstolen eller iklædt hjelm og skibriller og lægge det ud på Facebook, Instagram eller andre sociale medier.

Men det skal du passe på med.

I hvert fald råder Syd- og Sønderjyllands Politi til, at du venter med at at lægge dine feriebilleder op på sociale medier, før du er hjemme igen.

»Et foto på Facebook, mens ferien står på, er det samme som at fortælle indbrudstyven, at din bolig er alene hjemme. Lad derfor være med at fortælle om ferieplanerne på Facebook, lægge et foto af den eksotiske frokost på Instagram eller at fortælle på Linkedin, at du snart tager væk fra kolleger og forretningsforbindelser. Vent med at dele ferieminderne til du er kommet hjem igen,« udtaler vicepolitiinspektør Chr. Østergård, der leder Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion, på Syd- og Sønderjyllands Politis hjemmeside.

Ifølge Riad Tolba, pressetalsmand for Københavns Politi, oplever Københavns Politi en mindre stigning i antallet af indbrud i eksempelvis vinterferien.

»Generelt i København kan vi se, at der er en lille stigning af indbrud i ferieperioderne, og særligt i de mørke perioder, såsom vinterferie, påske og jul, hvor det som tyv er lidt nemmere at befærde sig. Særligt omkring villaer,« siger han.

Gode råd til at mindske risikoen for indbrud

Vicepolitiinspektøren giver derudover fire andre gode råd til, hvordan borgere kan gøre deres bolig mere sikker, mens de er bortrejst i vinterferien. Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på deres hjemmeside.

Ifølge vicepolitiinspektøren bør du sætte dig i tyvens sted. Kig på din stue udefra, og se det samme, som tyven gør. Står der en computer på bordet? Ligger der en iPad et sted? De værdifulde genstande kan friste tyven, og rådet er at gøre det til en vane at gemme disse væk.

Du behøver desuden heller ikke at tage den sidste opvask, inden du rejser. Lad den stå, og lad samtidig vasketøj hænge til tørre eller en kaffekop stå på stuebordet. Det skader ikke, at hustanden ser beboet ud, mens du er på ferie.

Ifølge vicepolitiinspektøren er tyven som regel klar over, at mange borgere har deres smykker liggende på badeværelset og i soveværelset. Han opfordrer derfor til at finde alternative gemmesteder.

Derudover bør handymænd låse deres værktøj og andre redskaber, såsom stiger, inde, så tyven ikke kan benytte dem til at bryde ind med.

Hos Københavns Politi anbefaler de at følge rådene fra Syd- og Sønderjyllands Politi og henviser til, at borgere skal bruge sin sunde fornuft.

»Særligt for københavnerne kan det også tilrådes at lade lys stå tændt og at samarbejde med naboerne, fortælle dem, at man ikke er hjemme og bede dem om at holde øje,« siger Riad Tolba, pressetalsmand for Københavns Politi.