Her er en positiv historie om en flygtning og et job

Kommunerne formår i forskellig grad at få flygtninge i job. I Lejre lykkes det på lange stræk. Mød Qutaiba Alhusein, borgmester Rasmussen, jobcenterchefen og den verdensomspændende medico-virksomhed ConvaTec.

Qutaiba og hans kone, Reem, er fra Syrien, bor nu i Lejre Kommune og er blevet ansat på medico-virksomheden ConvaTec Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

51-årige Qutaiba Alhusein flygtede til Danmark fra Syrien sammen med sin hustru, Reem Altellawi, og to store døtre i oktober 2013. Efter Center Sandholm og halvanden måned i en anden lejr på sjælland, ankom han og familien til Lejre i december 2013.

»Først skulle hele familien på sprogskole i Roskilde. Mine piger blev færdige efter halvandet år, jeg og min hustru efter to år. Så begyndte vi at søge job. Vi sendte mange jobansøgninger, men det var svært. Til sidst hjalp kommunen med at finde et praktiksted hos virksomheden ConvaTec, og herefter blev jeg ansat. Min kone er også blevet ansat to dage om ugen,« siger Qutaiba Alhusein.

Qutaiba Alhusein arbejdede som farmaceut på et apotek i 23 år i Al Hasakah i det nordlige Syrien, inden han måtte flygte. Han har ikke kunnet overføre sin uddannelse til Danmark, det vil kræve flere ekstra år på universitetet.

»Det er jeg blevet for gammel til,« griner han.

Men Qutaiba Alhusein viden og erfaring var ikke desto mindre brugbar, da den store medico-virksomhed ConvaTec besluttede at ansætte ham i praktik.

»Det førte så til, at vi fik lavet en kontrakt med Qutaiba som almindelig medarbejder hos os. I et praktikforløb fik vi set, hvem Qutaiba var, og hvad han kunne bidrage med,« fortæller HR-direktør i ConvaTec, Helle Bak.

Det handler for virksomheden både om CSR og bundlinje.

»Hos ConvaTec har vi altid stillet os positive, hvis vi fra kommunens side bliver bedt om at skabe et praktikforløb eller på anden måde hjælpe et menneske tilbage på arbejdsmarkedet, for eksempel via jobtræning eller arbejdsprøvning,« siger hun og fortsætter:

»Men det handler også om at skaffe arbejdskraft. Vi forsøger at skabe en win-win-situation ved at få det her til at ske. Vi havde ikke ansat Qutaiba, hvis han ikke kunne bidrage med noget hos os.«

Flere jobparate

Lejre Kommune er en af landets dygtigste til at få flygtninge og familiesammenførte i job. Knap hver tredje er kommet i ordinær beskæftigelse i 2016.

Byens borgmester, Carsten Rasmussen (S), tilskriver det forskellige faktorer. Dels ligger man tæt op af store byområder, så der er et pænt udbud af arbejdspladser. Men man har også konkret sat sig som mål, at det bare skal lykkes.

»Vi har desuden tilført flere ressourcer til jobkonsulenter, intensiveret samarbejdet med virksomheder, og så opsøger vi dem tidligt. De behøver ikke engang være flyttet hertil endnu, når vi ved, de kommer, går vi i gang,« siger Carsten Rasmussen.

I Lejre genbesøgte man alle aktivitetsparate ledige i efteråret 2015 og udskiftede for størstedelen deres status til jobparat. Det er en afgørende faktor for Lejres succes, fortæller afdelingsleder i Jobcenter Lejre Lasse Bjerregaard.

»Forskellen ligger blandt andet i det fokus, som vi møder den enkelte med. Fra at fokusere på 'om man kan arbejde', handler det i stedet om 'hvilket arbejde'. I sidste ende er det dog afgørende om den enkelte rådgiver og virksomhedskonsulent formår at bidrage til dette skifte. Vores resultater skal derfor især tilskrives den enkelte rådgiver og virksomhedskonsulents evne til dette, samt det gode samarbejde med virksomhederne - Uden virksomhederne, intet job,« siger Lasse Bjerregaard

Glad for jobbet

Qutaiba Alhusein er glad for sit nye job, hvor han arbejder med kundeklager som Customer complaints handling assistent, som det herdder på engelsk.

»Jeg har gode kolleger, en hjælpsom leder og et godt arbejdsmiljø. Jeg er er meget glad for det,« siger han.